Cantavia Utuhuntu (Svea)

SE399997/2016
född 2016-03-21
HD A, ED Ua,
Ögonlysning Ua 2023-08-03
Gentest: Pompes fri, Degenerativ myelopati fri
Svea på hunddata

Från Cantavia kennel i Finland kommer Svea som är vår tredje Finska lapphundstik.
Vi köpte först en tik som hette Cantavia Kangasvuokko, och när hon visade sig vara en mycket olämplig avelstik valde hennes uppfödare, Petra Palukka, att låta oss få en ny valp.
Ett fantastiskt erbjudande som vi tacksamt tog emot.
Svea som var en riktig lugn och stabil valp bor hos Sandra.

Ungefär sex veckor gammal var Svea detta foto togs.
Vansinnigt söt och gullig som en liten nallebjörn var hon då. Vi fick vänta på henne i ytterligare två månader innan kraven på rabiesvaccination var uppfyllda och hon kunde komma till Sverige.

Som valp och unghund visade Svea att hon var en riktig lapphund, det vill säga folkkär, envis, matglad, charmig, mentalt stabil, busig och så vidare. Hennes bästa vän var keeshonden Tuva och de lekte hur länge som helst.
På jätteutställningen Dogs4all i Norge gjorde Svea utställningsdebut. Hon tog det lugnt trots alla hundar och människor men när hon skulle in i lapphundringen blev det lite läskigt eftersom det var jättetrångt just där. Svea blev BIM-valp och kritiken var helt OK
8 månader, goda feminina proportioner, skulle vilja ha mer stop och starkare nosparti, korrekt bett, något stora öron, bra nacke, fortfarande lite lös i överlinjen, välansatt svans, passande benstomme och vinklar, bra pälskvalitet, trevligt temperament.

Under sommaren 2017 var vi med Svea på en del utställningar. Resultatet blev Excellent på en av dessa och VG på de övriga. Bilden togs i Bodö i början av juni. Tyvärr hade hon klätt av sig ganska rejält lagom till sommaren så hon visade sig inte från sin bästa sida.

När Svea blivit ungefär 17 månader  var det dags för röntgenundersökning och ögonlysning. Allt gick alldeles fantastiskt bra och det är verkligen en lättnad att få läsa se goda resultaten på SKK:s hunddata.
Eftersom Svea har ett glatt och trevligt temperament så hoppades vi på att hon skulle få valpar när hon blivit äldre.


Under 2018 gentestades Svea för två sjukdomar som förekommer inom rasen, pompes sjukdom och degeneativ myelopati och hon är fri från båda.
Vi var också på vid några utställningar med Svea under året, med ett par VG och resten excellent. I Gällivare på midnattsolsutställningen fick hon sitt första Ck och ett reserv-cert.


Två gånger försökte vi para Svea under 2018 och 2019 utan att det blev några valpar. Svea är mycket lättpåverkad när de andra tikarna löper och har ibland bara haft tre månader mellan löpningarna och vi tror att detta påverkat hennes möjlighet att bli dräktig. Sommaren 2019 gjorde vi ett tredje försök och då blev hon dräktig.

Tyvärr så dog valparna i magen och det blev en lång behandling med bland annat antibiotika. Efter det har Svea blivit en piggare hund än någonsin och vi funderade på om hon haft någon långvarig infektion i kroppen som blev botad.


I början av 2020, på fjärde försöket, föddes äntligen Sveas första valpar, det blev fyra hanar och en tik.
Allt gick bra och valparna var verkligen jättefina.
Den enda tiken Skarjaks Lumi är fodervärdshund hos några vänner.


Efter att ha gjort två planerade parningar med en lämplig hane tyckte vår finnspetshane, Ylvis, att han också kunde få göra ett försök att tillverka några valpar.
Efter DNA-test visade det sig att samtliga fem valpar var blandraser som vi fick sälja med dispens från SKK.
Det var så klart en stor miss att ingen av dem var äkta lapphundar med de är inte mindre charmiga valpar för det och jag hoppas att de kommer att glädja sina nya mattar och hussar i många år framöver. Och att de ärver sina föräldrars bästa egenskaper för då kommer de att bli fantastiskt trevliga och friska hundar.


Att det varit svårt för Svea att bli dräktig har vi sett upprepade bevis för, då vi gjort många försök. Sommaren 2022 var vi till Finland och parade henne på nytt men då hon var lika slank som vanligt blev det en stor överraskning då det plötsligt föddes en stor tikvalp i början av september. Skarjaks Queen E var verkligen en riktig mirakelhund som förhoppningsvis ska bli servicehund åt sin matte så småningom.


Då vi fick erbjudande om att använda den riktigt fine hanen Articpro’s Fárre Áhcci Lusa från Finland så blev det ett sista försök att para Svea som hunnit fylla sju år.
Två hanar och två tikar föddes i november 2023 och vi har valt att behålla den ena tiken, Talvililja.


Svea är numer en trött och stillsam pensionär som inte hetsar upp sig i onödan…
Om inte en älg, hare, räv, ripa eller ren råkar passera för då blir hon väldigt upphetsad och tror att hon är en riktig jakthund som kan springa ifatt vilka villebråd som helst. En ganska jobbig egenskap för en hund som tillbringar en stor del av sin tid i skogen.