SE UCH FI UCH Eswood Alcantara (Tuva)

SE46774/2015
född 2015-05-11
HD C/B ED Ua,
PHPT fri genom arv,
Tuva på hunddata

Efter åtta år utan keeshondvalp så bestämde sig Malin för att det var dags för en ny kees.

Tuva kommer från Eswood kennel i Finland och hon är ”barnbarns barnbarnsvalp” till Sixten, Lohamras Swinging the Blues och Helga, Benito`’s Hillevi.

Tuvas morfars farmor är FI UCh
EE UCh Baltv-06 Skarjaks Arctic Accra ur vår första kull keeshondar.
Det är roligt och spännande att få tillbaks lite av våra hundar och jag vill gärna att det ska finnas lite Helga i Tuva.


En keeshond är en synnerligen speciell hundras och mycket värd att tycka om. Efter åtta år och strax innan Bolla lämnade oss kom mini-Bolla in i våra liv. Att två hundar, där den ena är valp och den andra är en gammal hund som levt i drygt elva år kan vara så lika varandra i personligheten är otroligt. Jag undrar om Bolla i tysthet gav goda råd om hur livet bör levas.
Tuva som valp och unghund var mycket trygg, hon vågade det mesta och tog allt med ro. Hon var supersocial och satt sig gärna i knät på nya bekantskaper för att riktigt lära känna dem. Tuva hade en rejäl upptäckarlust och såg inte alltid sina begränsningar som det faktum att hon inte kan gå på vattnet. Något som gav mig tillfälle att ta sommarens sista dopp för att livrädda en sjunkande valp.

Dessutom såg Tuva mycket lovande ut exteriört och med hennes framåt sätt så kom hon att gilla hundutställningar med möjligheten att träffa nya trevliga människor och att äta en och annan godbit.Tuva 11 månader gammal som assisterar vid vedkörning genom att titta in genom fönstret och se hur läget i förrådet är.
När man ser Tuva lägga sig på kommando är det lätt att förstå att hennes mamma är agilitychampion. Det handlar verkligen om att kasta sig ner på en tiondels sekund, inget funderande där.

I början av april 2006 ställde vi ut Tuva för första gången, det var i Kemijärvi i Finland.
Resultatet blev över förväntan då Tuva blev 2:a bästa tik med cert.

I maj samma år var det premiär för Tuva i Sverige, då vi var i ett somrigt Sjulnäs med våra hundar. Tuva verkade vara född till att visa upp sig och slutade som Bäst i Rasen och fick sitt första svenska Cert.

Tuva fick sitt första Cacib i Uleåborg på första försöket efter sin 15-månadersdag.
Hon blev slagen av en juniortik som fick Certet men som inte fick tävla om Cacib.


Cert nummer två i Sverige kom i Vännäs i Juni 2017. En ganska pälslös hund som trots det fick Ck och cert

Tuva blev Svensk och Finsk utställningschampion när hon fick sitt tredje svenska cert i Svenstavik i början av augusti samma år.


I slutet av juni 2018, på midnattsolsutställningen i Gällivare, blev Tuva BIM och fick ett Nordic cert.
Efter detta har vi gjort två försök att para henne varav det ena inte resulterade i någon riktig parning. Några valpar har det inte blivit men vi har inte gett upp ännu.

I september 2019 kom de efterlängtade valparna till världen. Tre hanar och en tik blev det.
Tyvärr fick två av dem stora navelbråck så vi valde att inte göra fler parningar med Tuva.


Tuva har blivit veteran och lever ett gott hundliv tillsammans med sin familj.
Hon uppskattar verkligen att umgås med Lilly och Oskar när de äter och spiller mat på golvet. För god aptit har Tuva precis som de flesta keesar har.