3 år

Uppdateringar på  Frodes sida
2008   2009   2010   2011   2013  2019  2121

SE UCH FI UCH C.I.B
Nordisk Vinnare -11
Skarjaks Frode Estil Född 2007-12-31 Död 2021-10-01
S 14973/2008
Patella Ua
  2:a pris jaktpro
v

e. FINUCH FINJCH Kekkeruusin Luja FIN/30301/03
u. C.I.B NORD UCH Fort Hjort Jonna S41021/2005

 

Här finns bilder på Frode

Frodes blogg

Frodes stamtavla


2008


Frode är vår första finnspetshane och det var sannerligen inte meningen att han skulle bli kvar här. Visserligen blev Sandra rejält förälskad i honom redan när han var nyfödd och hotade med att ta sitt pick och pack, och följa Frode dit han skulle flytta. Men det bet inte på oss andra, särskilt inte på pappa, John. Frode skulle säljas, punkt slut! Med det levde vi fram till valparna var sex veckor och vi fick ett återbud, som Sandra och jag valde att tolka som ett tecken på att det i alla fall var meningen att Frode skulle bli kvar här. Och med en del tjat så brukar det mesta lösa sig så nu får framtiden utvisa om vi får ångra detta.
Till hösten får Frodes matte, Sandra, börja injagningen av sig själv och av hunden. Nu kommer det väl till pass att morfar vunnit en Krico 22 hornet på SSF/NN:s lotteri för några år sedan och gett bort den till Sandra. Det fattas bara ett bra kikarsikte (kanske en bra present till den blivande studenten?) och en GPS så jägaren hittar hem igen.

Vid fyra månaders ålder har Frode blivit en långbent kille. Han är lugnet själv men när han får besök av sina kompisar Arvid och/eller Daniel så söker han snabbt efter någon kul leksak som han tycker att de ska kasta och kasta och kasta och..... tills någon av dem ledsnar (och det brukar inte vara Frode).

I maj var det dags för Frode att ställas ut för första gången och det verkade som han inte gjort annat än showat tidigare.
Frode fick Hp och slutade som BIS-2 valp.
Så här kul hade Frode när han fick hälsa på sin bror Ole Einar som numer kallas Uro. 
Vem som är vem vet jag inte för de liknar varandra rätt mycket.
Frode och Sandra i Svenstavik i början av augusti 2008.
Domare var Per-Harald Nymark från Norge. 
Frode fick hederspris och blev BIR-valp.

 


Frode har blivit ett år nu och det han visat i skogen under den gångna hösten har varit riktigt lovande. 
Här hemma uppför han sig som Simba (Lejonkungen) och går och trallar att En dag är det jag som är kung mest hela tiden. Med andra ord så är han rätt störig med de andra hundarna ibland.  2009

 
Frode har jobbat på bra med fågeljakten under hösten 2009 och hans och mattes första tupp tillsammans fälldes i slutet av september.

 

Frode 20 månader


2010


Stilstudie på Frode och gammelmatte i utställningsringen


Bilden är tagen i Trondheim den 4 juli
2010.
Frode blev BIM och fick sitt första cacib.
En vecka senare kom cacib nummer två när Frode blev BIR i Gällivare.Hösten 2010 har bjudit på en riktigt hygglig fågeltillgång, så nästan varje helg som matte Sandra, kommit hem från Umeå för att jaga har det blivit fågel.
I mitten av oktober startade vi Frode på två jaktprov i ett snöigt Reivo-reservat. På lördag fick han 72 poäng dvs ett andrapris och på söndag blev det en trea.
Första certet fick Frode i Arvidsjaur i november. Dömde gjorde Thomas Eriksson.
Det var en glad och lycklig matte som kommit hem från Umeå för att heja på Frode.

2,5 år

2011


I Sjulnäs i maj fick Frode sitt andra cert och i Vännäs, i början av juni, fick han sitt sista Ck i jaktklass som krävs för utställningschampionat.

Helgen efter blev han BIR med cacib i Gällivare tillsammans med matte Sandra
. Domare var Annika Utveit- Moe.

I slutet av juli åkte Sandra, John och Frode till Torneå för att tävla på den internationella utställningen där.
Resultatet blev mycket bra med cert, cacib och BIR och Finsk utställningschampionat. 
Han fick också det sista cacibet som krävs för att han ska bli C.I.B (Internationell utställningschampion) efter att FCI godkänt det.


Under hösten tog Frode ytterligare 3 andrapris på jaktprov.

En elakartad lunginflammation förstörde senhösten och därför var det extra roligt att Frode, trots rakad mage,  lyckades erövra titeln Nordisk vinnare -11 i december. 
  • 2013
Fyra utställningar och lika många BIR med cacib har Frode hunnit med under 2013. Tre av dem togs dessutom i Finland vilket är extra roligt.
Och när hösten kommer har det blivit massor av jakt. Äntligen har John verkligen fått användning för sin nya Blaser.

I november 2013 blev Frode pappa till fem fina valpar varav två, Flisa och Ylvis blivit kvar hos oss.


2019

Frode tio år, still going strong

Frode som nu är 11 år och 5 månader är verkligen en excentrisk gammal surgubbe som går omkring och muttrar för sig själv. Han har mängder med egenheter och kommer att lämna ett stort tomrum när han är borta, en sån hund får man bara en gång i livet.
Hörseln har blivit sämre men i höstas när han var tio år så skällde han fortfarande fågel och han skäller fortfarande fisk om han får chansen. Frode älskar nämligen alla former av fiske både sommar- och vinter-fiske och han hjälper till genom att skälla som om det vore en tjädertupp som fastnat i nätet.
En lugninflammation som nästan kostade honom livet, ett par öroninflammationer och problem med analsäckarna har Frode haft under åren men än hänger han med även om det närmar sig slutet.2021

Frode tretton år och nio månader

Frode min bästa (hund)vän som verkligen följt mig överallt är borta.
Han var fortfarande frisk hade väldigt bra fart när han fick springa i skogen men hade slutat sova om nätterna. Det var ett evigt skällande och vankande hit och dit om nätterna om han inte fick ligga utomhus. Glad i hågen kom han in på morgonen och sa att äntligen kan man sova när ni är vakna. Detta fungerar inte särskilt bra vintertid i Arjeplog så det var bara att ta det svåraste beslutet av alla och låta honom somna in.
Vi har kvar hans barn och barnbarn men ingen är som Frode.