Kero 3 årSE UCH Skarjaks Exceptionelle Elmer (Kero)  SE553537/2019 f.2019-09-16

PHPT fri genom arv

e. DK UCH SE UCH Keestorpets Charmör u. FI UCH SE UCH Eswood Alcantara

2020
2022


Stamtavla

När Kero var mellan två och tre veckor upptäckte vi att han hade fått ett navelbråck som var ganska stort. Jag åkte till veterinären, Anne då han var ungefär fyra veckor och då konstaterades det att han skulle behöva en operation när han blev äldre men att allt såg bra ut. Vid veterinärbesiktningen (hos en annan veterinär) fick jag samma besked.
Kero skulle flytta till en familj som var helt införstådda med detta och att det var bäst om han fick bli 5-6 månader innan operationen.
Bara någon dag innan Kero och hans syskon skulle bli åtta veckor och flyttfärdiga fick jag en av mina mer chockartade upplevelser i mitt liv med hundar.
Alla valpar tillbringade natten i en barnpool där det inte fanns en enda sak att fasta i eller göra sig illa på.
Har bara en gammal bild på finnspetsvalpar som tillbringat några veckor av sitt liv i samma pool. På den bilden finns det en SJ-pall men hos keesvalparna fanns absolut inget annat än tidningar, leksaker och en plastbur som är helt slät.


När jag som vanligt på morgonen lyfte upp valparna för att bära ut dem satte jag handen under Keros mage och kände något väldigt märkligt och ganska obehagligt. Då jag med fasa tittade efter såg jag att bråcket hade spruckit och det hängde ut en klump blodigt fett under magen. Kero var dock helt obrydd om detta och kissade och bajsade och åt med god aptit upp sin frukost för att sen fara omkring som alla de andra valparna.
Det blev alltså att snabbt ringa in valp/hundskötare till övriga hundar och sen sätta sig i bilen för att köra till veterinären, Anne, som först undersökt Keros navelbråck.
Då jag ringde till henne från bilen trodde hon inte riktigt på vad jag sa, men när vi kom dit så såg hon ju att det var precis så illa som jag sagt.
Anne sa att hon gärna ville försöka sig på att operera men att det både skulle bli dyrt och att risken var hög, då man helst inte vill söva så unga valpar. Kan lugnt säga att det inte var något lätt beslut eftersom risken var att Kero skulle dö under narkosen och vi då bara skulle få en stor faktura kvar. Till slut var det i alla fall Keros livslust som avgjorde och jag sa till Anne att jag trodde att Kero ville leva och att hon fick operera.
Efter sex nervösa timmar ringde de från kliniken och sa att Kero var klar att åka hem och att han borde hålla sig i stillhet i 10 dagar.
Så mycket stillhet har det kanske inte blivit, för hur hindrar man en valp på åtta veckor från att röra sig, utan att packa in hela hunden i gips? Men han ser ut att må bra nu.
Både Anne och den andra veterinären som tittat på Keros buk har berättat att under alla år de arbetat har de aldrig hört talas om att ett bråck gått sönder, men typiskt nog är det här på Skarjaks kennel det ska hända.
Naturligtvis kan man inte skicka iväg en valp som är nyopererad så därför bor Kero tillsammans med mamma Tuva hos Filip och Malin och där blir han kvar. Han är en helt normalt busig valp med en mage som ser lite eljest ut.

11 veckor


Kero 4 månader

2020

8 månader

Keros navelbråck kom tillbaks och därför blev det ytterligare en operation under sommaren 2020. Detta gjordes på Töre djurklinik då den veterinär vi först träffade tyckte att denna operation var något för en riktigt specialist.
Det var ingen lek att försöka hålla honom lugn under de sex veckor som läkningen tog.
Nu har han blivit ett år och är en väldigt snäll och stollig hund som gärna leker med lilla Lilly.

2021

Kero knappt två år gammal
2022Kero som är en riktig coronahund på så sätt att han är helt otränad och totalt vild tyckte nog att det var ganska roligt på sin första hundutställning i Vännäs.
Det var inte lätt att få honom att förstå nyttan av att röra sig i cirkel när allt spännande hände utanför ringen.Trots detta fick Kero mycket bra kritik och  andra bästa hane med Cert och Nordiskt reserv-cert.

Sitt andra cert tog Kero i Sjulnäs i juli.


I augusti var det dags för Keros tredje utställningsstart i Sverige och efter mer än sex timmars väntan och ganska varmt väder var Kero lagomt spak för att visa upp sig bra. 
Kero fick sitt tredje och sista Certifikat och blev Svensk utställningschampion,
domare var Hans Almgren.