1år

18 månader

Uppdateringar på Ronjas sida

2011   2012   2015  2019

Tamozen Floretta (Ronja)  S42768/2009 f.2009-05-05

PRA-prcd, hereditärt fri

HD: B

Öga: Ua 2014-01-20

e. FIUCH Lecibsin Patentti, HD A/A, AD ua,  Prcd.PRA-testad - FRI/CLEAR

u. FIUCH Lecibsin Thelya,  HD B/A ,Prcd.PRA-hereditärt fri

Stamtavla


Ronja kommer från Kaasmarkku strax utanför Björneborg i södra Finland. Hon är en liten tuff dam som snabbt tagit plats i flocken. Till Frodes stora förtret så har hon också tagit plats bland hans leksaker som han är väldigt rädd om.
Namnet har hon fått för att hon liknar Ronja Rövardotter, svarthårig med mörka ögon och hon gillar precis som Ronja att akta sig för farliga saker som att ramla ner i "helvetesgapet" vid vår garage-nedfart.


Ronja har en stor hobby och det är bad, det spelar ingen roll om det är i en sjö eller i en vattenskål. I de vuxna hundarnas vattenskål som sitter en bit upp på väggen övar hon bröstsim med sina framtassar och i nonspill-skålen sover hon, antingen med tassarna eller nosen i vattnet.

Som jag skrev tidigare så gillar Ronja att akta sig för saker, när vi var ute och badade i förra veckan så upptäckte vi att hon klättrat upp på en sten för att akta sig för att ramla ner. Det hela gick bra, hon gick ner från stenen samma väg hon klättrat upp på den.

Ronja på sin första valputställning i september 2009.
 

En blöt hund med stora öron. 
Numer, när Ronja är 9 månader, är hon och Frode de bästa lekkamrater även om det är Frode som bestämmer. De kan rusa runt och leka tagen i timmar ute i hundgården.
Så här ser Ronja ut när hon är riktigt glad och då låter hon ganska likt en tupp med stämbandsproblem också.


 

Ronja 1år
Hon har blivit ganska stor vår lilla lapphund och en riktigt charmig dam är hon.
Vi har verkligen fallit för rasen i allmänhet och Ronja i synnerhet. Till och med Sandra som inte var överdrivet förtjust i mina planer på att byta ras vill gärna ha fler lapphundar.


Det blev ett flertal starter på utställning under sommaren 2010.
De flesta resultaten var ettor med eller utan Hp.
Kortet är taget i början av juni i Vännäs.2011Ronja 2 år27 maj 2011

Nu har Ronja varit på ögonlysning och allt var bra, så nu hoppas vi på att hon ska få valpar inom det närmsta året.

 


2012
Den 14 mars blev Ronja mamma till fem tikvalpar som flyttade till sina nya familjer i maj.

En av dem används som renvallare av en samefamilj i norra Sverige. Detta är ett utdrag ur ett mail där matte berätter om Chili som kallas för Hilla:
Hainz säger att hon redan visat att hon är duktig att driva på renarna...hon har ju fått vara med från att vi tog henne och hon har fått testa på allt redan från början. Hon har sinne för hur hårt hon ska driva renarna och hon fattar att vila när hon får chans. När H stannar fyrhjuling och skoter så lägger hon sig där hon är. En hund som används inom renskötseln kan inte springa hela tiden, det orkar de inte, så därför måste de lära sig att stå och hålla balansen bakom chauffören på skoter och fyrhjuling. Förra vintern lärde hon sig att stå på skotersläden och i sommar har hon lärt sig stå på fyrhjulingen. Det är inte lätt kan jag säga skumpigt och skakigt så de måste jobba hela tiden för att inte ramla av!
Jag älskar att den här rasen kan arbeta när det erbjuds men oxå att de kan slappa och acceptera när det inte finns så mycket att göra


Ronja tillsammans med tre av flickorna ute i vårsolen på ett renskinn.2015Nu när Ronja blivit sex år tänkte jag att det skulle vara intressant att få en bedömning på henne. Naturligtvis rasade pälsen av så snart Ronja fick höra talas om att hon skulle på utställning, men det var hon nog inte ensam om.
Hon fick i alla fall bra kritik och bedömningen excellent utan Ck av domare Elisabeth Spillman Åkerlund.I oktober föddes fem valpar, tre tikar och två hanar. Det blir Ronjas sista kull eftersom hon blev kastrerad i smaband med det kejsarsnitt som krävdes för att de två sista av valparna skulle komma ut.

2019
Ronja är numer en glad pensionär som håller min gamla mor vältränad med alla promenader de tar runt Arjeplogs samhälle. Då Ronja verkligen är en supersnäll hund som inte ställer till med något större liv, så länge hon inte ser en ekorre, så fungerar detta mycket bra.
Som hundägare är man ju aldrig ensam och jag hoppas att jag också kan ha hund när jag närmar mig åttioårsåldern.