Stina
Stina 3 år                     Foto: Bertil Sundqvist 

Stina 10 år

SJCH NORDUCH INTUCH DKUCH SV-98 NORDV-99-02 NV-00

Tapion Neiti S25445/96 f. 96-03-20

d.2008-02-22

e. SUCH SJCH Tapion Peikko  u. SUCH SJCH Tapion Ilo

   

Stina är undersökt beträffande patella luxation utan anmärkning.

Tapion Neiti, eller Stina som hon vi kallade henne till vardags, var den tredje i ordningen efter Akita och Saari.
Stina är uppfödd av Leif och Ulla-Britt Öhgren på Tapion kennel i Storuman.
När jag skulle hämta henne så var hon som Ferdinand, lugn och stilla, medan alla hennes syskon skuttade omkring som de vilda tjurarna gör. Det föll jag för och det har jag inte ångrat.

Hennes starkaste sida var en fantastisk mentalitet och ett vänligt sätt. Hon gjorde allt för att undvika alla konflikter i flocken.
Stina älskade alla människor och ville gärna bli klappad så mycket som möjligt.

Stina jagade bra och gärna, så länge det inte fanns björnar i skogen, sådana iakttar hon helst från baksätet av bilen, det tycker hon känns tryggast och jag är nog benägen att hålla med.

Sina cert tog hon på tre försök inom tre månaders tid och den 2 november 2000, tog Stina det hett efterlängtade förstapriset i öppenklass och med det blev hon Svensk utställningschampion!
Domarens omdöme var:
"Trevlig tik som arbetade bra hela provtiden. Säkra arbeten på två tjädertuppar. Hoppas vi får se tiken på elitprov nästa höst."
Två år senare tog Stina sitt första, förstapris på jaktprov.
I oktober 2004 kröntes framgångarna med den sista jaktprovsettan och ett Svenskt jaktchampionat!
 

Stina har haft stora framgångar på utställningar och hon älskar verkligen att visa upp sig.
Det har blivit 12 Bäst i rasen och hon har även blivit BIS vid SSF-utställningen i Arvidsjaur 1998.
I slutet av november 2000 blev Stina Norsk utställningschampion och erövrade även det Cacib som krävdes för att hon skulle bli INTUCH.
Sommaren 2001 var vi till Finland på två utställningar. Stina blev BIR på båda, fick ett cert och blev därigenom Finsk och Nordisk utställningschampion.


Stina efter en lyckad Finlandsresa sommaren 2001
BIR och Norsk vinnare 2000

 

Som gammal har Stina samlat på sig 12 Veteran BIR och den största framgången i utställningsringen kom i juni 2003 när Stina blev Best in show veteran för den finska domare Marja Talvitie på midnattssolsutställningen i Gällivare.Foto:Johan Frick-Meijer

Hösten 2003 åkte vi till Herning i Danmark där Stina fick cert och blev Dansk utställningschampion samt BIR och BIR-senior, dömde gjorde Marja Talvitie.


   
 

Eftersom hundar över 10 år ofta får ställas ut gratis i Finland så dammade vi av gamla Stina under sommare 2006. Det var en lycklig hund som fick tävla tre gånger på två helger, ingen älskade en hundutställning som Stina gjorde.
Resultatet blev 3 Ck:n, 3 BIR veteran och ett BIM. I Ruukki lyckades hon dessutom med bedriften att bli BIS-veteran i sällskap med Sandra.

1998 och 1999 erövrade hon lokalklubbens (SSF nedre norrbottens) utställningspris och år 2002 tog hon hem jaktprovspriset.

Hon har även blivit mamma till 8 tikar och 2 hanar fördelade på tre kullar.

I slutet av februari 2008, nästan 12 år gammal fick Stina somna in i mattes och husses armar.
 

Stinas stamtavla