Svea 1,5 årCantavia Utuhuntu (Svea) SE39997/2016 f.2016-03-21

HD A, ED Ua, Ögonlysning Ua, prcd-PRA, hereditärt fri,
Gentest: Pompes-fri, Degenerativ myelopati-fri

e. Orso-Farm Kobmi HD C/C

u. Savumerkin Papu,  HD A/A , Pompes-fri

Stamtavla


Uppdateringar på Sveas sida
2017 2018
2019Från Cantavia kennel i Finland kommer Svea som är vår tredje Finska lapphundstik.
Då Kilpi, Cantavia Kangasvuokko, visade sig vara en mycket olämplig avelstik valde hennes uppfödare, Petra Palukka, att låta oss få en ny valp.
Ett fantastiskt erbjudande som vi tacksamt tog emot.
Svea som är en riktig lugn och stabil valp ska bo hos Sandra tillsammnans med Kilpi och Ylvis.
Ungefär sex veckor gammal var Svea då dessa kort togs.
Vansinningt söt och gullig som en liten nallebjörn var hon då. Vi fick vänta på henne i ytterligare två månader innan kraven på rabiesvaccination var u
ppfyllda och hon kunde komma till Sverige.

4 månader

6 månader


6 månader


Dessa foton är  tagna i september då Svea var ungefär sex månader.
Svea är en riktig lapphund, det vill säga folkkär, envis, matglad, charmig, mentalt stabil, busig och så vidare. Hennes bästa vän är keeshonden Tuva och de kan leka hur länge som helst.
På jätteutställningen Dogs4all i Norge gjorde Svea utställningsdebut. Hon tog det lugnt trots alla hundar och människor men när hon skulle in i lapphundringen blev det lite läskigt eftersom det var jättetrångt just där. Svea blev BIM-valp och kritiken var helt OK
8 månader, goda feminina proportioner, skulle vilja ha mer stop och starkare nosparti, korrekt bett, något stora öron, bra nacke, fortfarande lite lös i överlinjen, välansatt svans, passande benstomme och vinklar, bra pälskvalitet, trevligt temperament.2017
10 månaderUnder sommaren 2017 har Svea varit på en del utställningar. Resultatet blev Excellent på en av dessa och VG på de övriga. Bilden är tagen i Bodö i början av juni. Tyvärr har hon klätt av sig ganska rejält i sommar så hon har inte visat sig från sin bästa sida.

När Svea blivit ungefär 17 månader  var det dags för röntgenundersökning och ögonlysning. Allt gick alldeles fantastiskt bra och det är verkligen en lättnad att få läsa se goda resultaten på SKK:s hunddata.
Eftersom Svea har ett glatt och trevligt temperament så hoppas vi på att hon ska få valpar när hon blivit äldre.2018Svea är gentestad för två sjukdomar som förekommer inom rasen, pompes sjukdom och degeneativ myelopati och hon är fri från båda.
Nu kan vi alltså börja fundera på en lämplig hane att para henne med!

Svea är utställd vid några tillfällen under året, med ett par VG och resten excellent. I Gällivare på midnattsolsutställningen fick hon sitt första Ck och ett reserv-cert.
2019

Två gånger har vi försökt para Svea utan att det blivit några valpar men snart gör vi ett nytt försök och hoppas på att det blir tredje gången gillt. Svea är mycket lättpåverkad när de andra tikarna löper och har ibland bara haft tre månader mellan löpningarna och vi tror att detta påverkat hennes möjlighet att bli dräktig. Nu i sommar bör det bli en normal löpning som hennes egen kropp startar så det är bara att hålla tummarna.

Tyvärr så dog valparna i magen och det blev en lång behandling med bland annat antibiotika. Efter det har Svea blivit en piggare hund än någonsin och vi funderar på om hon haft någon långvarig infektion i kroppen som nu är botad.
Vi får väl se om vi testar en "fjärde gången gillt".