Kull född 2020-12-18  Tre hanar och två tikar födda 18 december 2020
Mamma är Cantavia Utuhuntu (Svea)  och om turen är med oss så är
Farmhills Heavy (Sarek) pappa till alla fem.Bilder på Farmhills HeavySarek har höftleder A, armbågsleder U.A.
Ögonlysning U.A, prcd-PRA - fri genom arv


Valparnas stamtavla


Svea och Sarek parades med två dagars mellanrum, ytterligare två dagar senare lyckades vår finnspetshane Skarjaks Ylvis också para Svea.
Detta innebär att det finns en risk att någon av valparna är blandras  mellan finsk lapphund och finsk spets.
Detta kommer att avgöras med DNA-test som kommer att göras då valparna passerat fyra veckors ålder, då de kommer att chipmärkas för att med säkerhet  kunna kontrollera vilken valp som är vilken. Sedan tar det någon vecka att få svar från SLU som gör analysen. och i bästa fall visar sig då att alla fem är Sareks valpar. De är i allla fall fantastiskt söta och goa och ser mest ut att vara viltfärgade lapphundar som mamma Svea.

Eventuella blandraser kommer att säljas till ett lägre pris med dispens från SKK.
Vi är precis lika måna om att hitta bra hem till dessa och du som känner att du lika gärna kan tänka dig en lapphundsblandning som en renrasig lapphund är särskilt välkommen att höra av dig!

På bilden är valparna ett par dagar gamla.
I mitten ligger den sist födda hanen som är betydligt mindre än sina syskon, han jobbar iallafall hårt på att växa ifatt dem.
 

Foton tagna 28 december


Tik 1

Tik 2

Hane 1

Hane 2

Hane 3
c

14 Januari


I morgon blir valparna fyra veckor så på måndag ska de ut på sin första bilresa till veterinären för att få sitt DNA kollat. Det är väldigt spännande att få se hur resultatet blir. Nog håller vi både tummar och tår för att det ska visa sig att alla är äkta lapphundar.
Att döma av samtliga valpars aptit på vanlig mat så är de definivt renrasiga i alla fall.

Igår flyttade valparna ner från ensamheten på övervåningen då de börjar vilja se folk och vidga sina vyer lite. Tyvärr anser de att de fått för liten bostadsyta och de har bra röstresurser att meddela sin motvilja mot att vara instängda, det börjar låta som en måsflock som skränar i kapp ibland.Vi har också bestämt vad de ska heta och det blir tema finska ölsorter.
Tikarna ska heta Valo och Sahti och en av hanarna Karhu och sen får två av dem dela på namnet Lapin Kulta. Det vill säga en får heta Lapin och den andra Kulta.
Eftersom Valo betyder ljus så får den ljusa tiken det namnet och den andra heta Sahti sen väntar vi lite med att bestämma vilken av hanarna som är vem.


Valo och Sahti

Hanarna


Foton tagna 10 januari


Tik 1 får heta Sahti

Tik 2 får heta Valo

Hane 1

Hane 2

Hane 3