Från valp till vuxen

Här har jag tänkt att man ska kunna följa Bollas utveckling från det att hon var 3 veckor tills hon är vuxen.
3 veckor...
var Bolla, när detta kort togs. 
Ögonen är på väg att öppnas helt och hon lyfter på huvudet och tittar efter rörelser, men det får inte gå för fort, för då hinner hon inte registrera det hon ser. Tänderna har börjat komma och hon kan kissa och bajsa utan hjälp av mamma Helga.
4 veckor... 
gammal och ett stort språng i utvecklingen har skett. 
Ögonen är helt öppna och benen har börjat bära, men om golvet är halt så åker fötterna åt alla håll, särskilt bakbenen har dålig styrsel. Hon har börjat äta lite fast föda även om det mesta hamnar "bredvid".
2 månader
Ytterligare 4 veckor har gått och Bolla har nått den åldern, då det är dags för de flesta valpar, att flytta till sina nya hem. Hon och hennes syskon leker mycket med varandra, de tränar sin koordination och sitt hundspråk och att kommunicera med andra hundar.
10 veckor
På bara 2 veckor har Bolla blivit större och även fått ett lite vuxnare utseende. Men det är precis samma busiga hund som tidigare.
3 månader....
har gått sen Bolla såg dagens ljus för första gången. Färgen har börjat ljusna och fortsätter med det ett tag till, för att med tiden återigen mörkna. Bolla är lättlärd och fattar snabbt det mesta, både bra och mindre bra saker. Hon är mån om att vara till lags och håller sig nära matte för det mesta.
4 månader....
gammal börjar Bolla komma in i det stadiet då hon mest liknar en apa med sitt mörka ansikte och ljusa, nästan vita, kropp. 
Hon har även upptäckt tjusningen med att springa ut på grannens nyss uppkomna morotsplantering, där hon står och nyfiket tittar på sin hysteriska matte, som förgäves försöker få henne att gå därifrån, kort sagt kan hon vara envis till tusen nu.
Bolla har även börjat byta tänder och behöver få ben att tugga på, så att inte möblerna blir tuggleksaker.
5 månader
Nu har den riktiga pälsen börjat komma och med den så mörknar färgen igen. 
Nästan alla tänder är utbytta mot vuxentänder så det är inte längre lika stickigt för mig att stiga upp på morgonen. Bolla har nämligen en ide´om att det bästa sättet att säga godmorgon är att bita matte i tårna eller i nödfall i hälarna.
6 månader
Det har visat sig att Bollas namn verkligen passar henne på pricken. Hon har fått en underbar tjock päls och liknar mest en stor "Pälsbolla" nu. Hon har även mörknat rejält och jag har funderat på att bleka henne i klorin. Nej, skämt åsido, hennes mörka färg är ingen överraskning, eftersom hon var så mörk som liten.
Dessutom så påminner hon ganska mycket om en kramgo' Nallebjörn, så snäll och saktmodig som hon är, fast visst kan hon få riktiga tokanfall också
7 månader
Bolla har börjat valpkurs tillsammans med lillmatte Sandra och det går riktigt bra.
Hon är fortfarande genomsnäll och jättego'.
Ibland får hon tokanfall och ser spöken i allt möjligt som soptunnor och stenar, men det hör ju till åldern.
8 månader
Det har kommit snö och det tycker Bolla är superkul. 
Snön gör att kameran och fotografen får stora problem med att få fram dugliga keesbilder, det blir en svart klump i ett vitt landskap. 
Så mycket ser man i alla fall att utseendet inte ändrats så mycket på en månad, däremot har hörseln försämrats dramatiskt eller också är det viljan att höra som har blivit negativt påverkad.
9 månader
På besök i den stora huvudstaden för att ställas ut på riktigt för första gången.
Nu ser Bolla nästan vuxen ut, så nu dröjer det några månader innan nästa bild kommer.
1 år...
gammal och ännu mera pälsboll. 
Det är kul att titta på alla kort och se hur Bolla har utvecklats med tiden, från en liten råttliknande valp, på 280 gram, till en riktig skönhet, i alla fall i mattes ögon.
Bolla är fortfarande lika snäll och lugn, även om hon i bland visar att hon faktiskt är en obstinat "tonåring".
18 månader...
Har Bolla och hennes syskon hunnit bli nu. Pälsen har farit och kommit tillbaka, denna sommar har Bolla nämligen varit klädd i bikini, inte så kul när man vill ställa ut en hund av en ras med mycket päls.
Någon stor förändring i Bollas temperament märker man inte sen hon var ett år, det är samma fart som tidigare, speciellt på morgnarna då jag vill ha sovmorgon.
 Bolla 2 år
Det har inte hänt så mycket på detta halvår. Lika mycket päls och lika mycket fart under tassarna. Fortfarande bra på att skälla i tid och otid.
Och lika charmig!
3 år
Nu är när Bolla är vuxen förändras utseendet inte särskilt mycket. Jag tycker inte heller att sättet har ändrats speciellt, hon är fortfarande en hund med mycket fart i sina tassar.
4 år
Hungrig, hungrig, det är Bollas mesta egenskap numera.

8 år
En väl bibehållen veteran som far fram på samma sätt som när hon var ung.