Från valp till vuxen

Här har jag tänkt att man ska kunna följa Jonnas utveckling från det att hon var 4 veckor tills hon är vuxen.
 4 veckor
Drygt fyra veckor gammal är Jonna eller någon av hennes syskon (vet ej vem som är på bilden). Det är mycket lek med syskonen i denna ålder, det gäller att träna sitt språk och att testa hur mycket syrran tål innan hon blir arg.
Jonna är väldigt låg på benen, färgen är ljus, öronen är hängande och sitter lågt ner på huvudet.
8 veckor
Tala om att det är full fart på en 8 veckors finnspetsvalp. Jonnas ben går som trumpinnar hela den vakna tiden och i bland när hon sover också.
Jonna har blivit högbent och färgen har blivit mer röd. Öronen har rest sig och hamnat på "rätt plats på huvudet".

 

10 veckor..
gammal var Jonna när denna bild togs.
Och hon ser mest ut som en fullvuxen hund i miniatyr, färgen har djupnat ännu lite mer och hon har lärt sig att stå stilla på kommando, fast inte särskilt länge förstås.
3 månader
Hela Jonna har liksom tänjts ut på längden och höjden, hon är inte alls lika söt längre.
Vi har fortsatt träna Jonna att stå på kommando och har även gjort lite kontaktövningar. Precis som Bolla har Jonna hittat grannarnas grönsaksodling och leker "Du kan inte ta mig" på fiberduken. Och så säger dom att man får lägre blodtryck av att ha hund! 
4 månader
Färgen har djupnat och Jonna har blivit riktigt mörkröd och pälsen har börjat likna den vuxna hundens.
Jonna är väldigt följsam just nu och lyssnar relativt bra på vad man vill att hon ska göra. Naturligtvis är hon finnspetstjurig när hon själv vill.
5 månader
Nu börjar Jonna se ut som en vuxen hund med de rätta proportionerna. 
Hon tappar tänder för fullt och gnager därför lite här och där. Köksstolarna ser ut att vara lite naggade i kanten i Jonnahöjd (Jonna är naturligtvis inte den första valp som bitit där).
6 månader..
drygt är Jonna nu och hon har skällt sin första tjädertupp, men ingen var snabb nog med att skjuta den.
8 månader
Det händer inte så mycket med Jonnas utseende, hon är fullvuxen på höjden och blir mest grövre nu. Hon är fantastiskt snabb och löpvillig till tusen. Jonna har en tendens att allt mer ifrågasätta de andra hundarnas bestämmanderätt och det blir småbråk där hon är inblandad mest hela tiden.
11 månader
Är Jonna nu och hon blir bara snabbare och snabbare. Hon vill att allt ska gå i 100 kilometer i timmen och gör det inte det så klagar hon högt och ljudligt.
14 månader
Jonna har börjat löpa nu och det har uppenbarligen satt myror i huvudet på henne, hon är inte rolig att ha inomhus just nu, men det går väl över.
Annars är Jonna lika full av liv som tidigare, hon gillar att bada och dyker gärna ner i vattnet för att plocka upp saker, bara hon inte får vatten i öronen för det gillar hon inte.
2 år
Det har inte hänt så mycket med Jonnas utseende på 1 år, inte med hennes sätt heller. Full fart är fortfande det som gäller.
3 år gammal, efter en valpkull så har Jonna blivit lite kraftigare i hela kroppen, hon ser helt enkelt mer vuxen ut.