4 årSE UCH FI UCH C.I.B NO V-16 NO UCH

Skarjaks Ylvis SE11128/2014 född 2013-11-25

e. S14973/2008 C.I.B FI UCH NORD V-11 SE UCH Skarjaks Frode Estil

u. SE38474/2011 NORD UCH SE JCH Älgstigens Inka

Patella: Ua, Öga: Ua, fulltandad
  1:a pris jaktprov, 1 Nordic cert


Uppdateringar på Ylvis sida   
2014
2015 2016 2019
2021
 

Ylvis stamtavla


3 månader


En valp skulle bli kvar men det visade sig vara väldigt svårt att bestämma sig för om det skulle vara en tik eller en hane.
Så på något sätt blev det både Flisa och Ylvis.
Ylvis bor hos Sandra och Kilpi och han är verkligen hennes hund på alla sätt,

Ylvis är en riktig filosof som inte hetsar upp sig onödan och han liknar sin pappa på många sätt, fast han är en mycket trevligare typ för sina hundkompisar.


2014

Ylvis som blev fyra månader tisdag den 25 mars har redan varit på sin första utställning.
Lite skumt tyckte han nog att det var med så många hundar och människor på samma ställe. Han skötte sig jättebra och fick Hp. I tävlingen om BIR-valp förlorade han mot sin syster Flisa.
Precis som Flisa, mamma Bina och morfar Ymer har han svarta stickelhår på ryggen men de försvinner väl med tiden.Ylvis har verkligen vuxit till sig, han har blivit större än sin far och kommer att bli riktigt grov med tiden. Hans personlighet liknar Ferdinands. Ylvis sitter gärna under sin "korkek" och luktar på blommorna. Men när det gäller jakt har han verkligen farten uppe, och detta utan att bli stucken av en humla. Hans första höst var lite tung. Ylvis  gjorde verkligen sitt bästa med att hitta och skälla fågel men det ville sig inte riktigt. Till slut fick han i alla fall en tjäderhöna i marken.
Lite utställningar har vi också hunnit med och han blir nog en riktigt snygg kille med tiden.
2015
15 månaderJuli 2015 var vi till Kemi i Finland på utställning.
Det gick bra för vår stora lillkille, Ylvis, som fick Cert och Cacib och blev BIM.
Nu är det bara en månad kvar innan vi får se vad Ylvis minns av förra höstens jakt, det ska bli så spännande.

Sitt andra Cacib fick Ylvis en knapp månad senare i Svenstavik
Ylvis har utvecklats mycket som jakthund under hösten.
Han är lite ojämn och arbetar stundtals jättehårt med stora sök och hög fart för att sen bli trött och slå ner på farten rätt mycket.
Med tiden tror jag att han kommer att bli en riktigt duktig hund som förhoppningsvis ärvt de bästa egenskaperna av sina föräldrar.

November 2015 blev lyckad för Ylvis som först skällde ihop 79 poäng och ett förstapris på ett rörligt jaktprov och sen tog sitt första cert i Sverige två veckor senare.

 


2016

Sista helgen i maj åkte vi först till Sjulnäs på nationell SKK-utställning och sedan vidare till Lycksele på SSF-utställning. Det blev en lyckad tripp för Ylvis som först blev Svensk utställningschampion och Bäst i Rasen i Sjulnäs och sedan f
öljde upp det med att bli Best  In Show i
Lycksele.

I början av augusti gjorde vi nästa helhelg, lördagen i Uleåborg i Finland och söndagen i Överkalix.
Det kunde inte ha gått mycket bättre för Ylvis. Först blev han finsk och internationell utställningschampion  och sedan  blev han  först BIR  för finska domaren Paula Heikkinen-Lehkonen och till sist Bäst i gruppen 2.
Ett par av Ylvis villebråd från hösten 2016 en tjäderhöna med Sandra och en mård tillsammans med Fredrik.
Sandra och Fredrik har kämpat med vilde Ylvis i skogen under hösten och det har varit dagar då han gjort kanonjobb för att sen sticka i väg allt för långt bort och "förstöra" dagen för jägarna.Att jaga med Ylvis är en utmaning, han växlar mellan att göra allt rätt och att det blir lite för mycket av det goda.
Han söker stort och mycket snabbt och stundtals blir det allt för stort .
Vi hoppas på att Ylvis ska lugna ner sig lite och bli lite mer följsam.
En jaktprovsstart har det blivit under hösten och han höll sig någorlunda på mattan och skällde ihop 66 poäng och ett andrapris,
tyvärr hittade han inte mer än två fåglar på de tre timmarna som provtiden var.

I slutet av november ställde vi ut Ylvis i Norge och där blev han BIR, Norsk vinnare -16 och Norsk utställningschampion.2019


Att jaga med Ylvis är fortfarande ett lotteri. Vissa dagar drar han i väg långt bort i skogen och jagar. Andra dagar är han fantastiskt duktig som när han gjorde förnyat skall på denna tjädertupp som flyttade över 300 meter.
Ylvis har blivit pappa till fjorton valpar i fyra kullar varav en av dessa i Finland.
Ylvis utseende är det i alla fall inget större fel på. Han fortsätter att placera sig på utställningar. Nu senast i Sjulnäs där Pekka Teini, finsk rasspecialist, först dömde honom i rasen och sedan i gruppfinalen där Ylvis blev BIG 2
2021

Två av Ylvis  avkommor har haft fina framgångar på jaktprov.

Buskuddens Tuulikki (u. Kaitum Dalens Nalli) har tre andra pris och en etta på jaktprov
 På Skallkungen 2021 fick Tuulikki 71 poäng och detta räckte till ett "silver" och kvalificering till 2022 års Nordiska mästerskap.

Rips'akan Iisa (u. Urrauksen Rk Pirpana) har tagit två ettor på jaktprov i Savukoski under hösten.

Peter Jonsson med Busuddens Tuulikki tvåa på Skallkungen 2021

Rips'akan Iisa