Nyheter


10 juni 2024

Talvilja har börjat sin utställningskarriär med två starter så här långt:

Piteå

På Lapphundsspecialen i slutet av maj var det dags för Talvilja att visa upp sig för första gången. Hon blev två i klassen med hederspris och jag tror att hon tyckte det var rätt så kul, mest beroende på att hon fick äta hundgodis.

Vännäs

I början av juni var nästa start denna gång i ett Vännäs som bjöd på många olika väder.
Talvililja fick Hp och blev BIR-valp så det blev en kort sväng in i och ut ur finalringen för henne och Sandra.


Maja har också gjort riktig debut nu. Vi har bara varit pä några inoficilla utställningar för att träna då Maja har varit ganska skeptisk till detta tidigare. Nu verkar det som om hon tycker det är ganska roligt och det har gått mycket bra att visa upp henne.

Efter två starter är resultatet: två cert, ett Nordic show cert och ett Bäst i Rasen.
Konkurrensen har varit blygsam men det är så kul att Maja verkar gilla utställlningar nästan lika mycket som vad matte gör.


27 februari 2024

Det var väldigt länge sedan jag skrev några rader på nyhetssidan även om jag skrivit om jaktprov på hundarnas egna sidor tidigare.
Skarja (Skarjaks Guld-Stina) fick sitt tredje förstapris och blev jaktchampion,
Lempi (Mörönsyötin Ensi-Lempi) tog ett andrapris och blev Svensk utställningschampion.
Skarjaks Maja tog också ett andrapris så hon får starta i jaktklass på utställning framöver.
Kielos (Skarjaks Minttus) pappa Tjäderlekens Kaxi har varit på en utställning och fått excellent. Med denna utställningsmerit så blev Kaxi jaktchampion. Så nu kan Kielo skryta med att båda hennes föräldrar är champions.
På samma utställning startade Kielos bror Skarjaks Koskenkorva i juniorklass och fick Very Good.

Jag var över till Finland och parade Svea (Cantavia Utuhuntu) och hann även med att gå ett jaktprov med Skarja med ett andrapris som resultat.
Jag har även dömt mitt första jaktprov i snö och kyla.
Det var en tik som hittade många fåglar i träd, tyvärr var de inte helt sammarbetsvilliga men det blev ändå bra resultat och jag tycker att det var jätteroligt att döma.

I slutet av november kom Sveas valpar, två hanar och två tikar.
Tre av dem har flyttat till fina hem och den fjärde, Talvililja, stannar hos oss och ska bo hos Sandra.

I december parade vi Lempi med Akroyd’s Swix som är jaktchampion och den 8 februari föddes en hane och tre tikar med lite hjälp från duktiga veterinärer. De har alla hem som väntar på dem med spänning.

Det har också hänt något riktigt tråkigt.
En av valparna i Skarjas första kull har fått diagnosen idiopatisk epilepsi och det är väldigt sorgligt för hunden och för hundens ägare.

Vi hade sedan tidigare bestämt att vi ska kastrera Skarja eftersom hon är en riktig bitch mot våra andra tikar när hon blir skendräktig så det blir inga mer valpar för henne.