SE UCH Skarjaks Exeptionelle Elmer (Kero)

SE53537/2019
född 2019-09-16
Kero på hunddata

När Kero var mellan två och tre veckor upptäckte vi att han hade fått ett navelbråck som var ganska stort. Jag åkte till veterinären då han var ungefär fyra veckor och då konstaterades det att han skulle behöva en operation när han blev äldre men att allt såg bra ut. Vid veterinärbesiktningen (hos en annan veterinär) fick jag samma besked.
Kero skulle flytta till en familj som var helt införstådda med detta och att det var bäst om han fick bli 5-6 månader innan operationen.
Bara någon dag innan Kero och hans syskon skulle bli åtta veckor och ”flyttfärdiga” fick jag en av mina mer chockartade upplevelser i mitt liv med hundar.
Alla valpar tillbringade natten i en barnpool där det inte fanns en enda sak att fasta i eller göra sig illa på.
När jag som vanligt på morgonen lyfte upp valparna för att bära ut dem satte jag handen under Keros mage och kände något väldigt märkligt och ganska obehagligt. Då jag med fasa tittade efter såg jag att bråcket hade spruckit och det hängde ut en klump blodigt fett under magen. Kero var dock helt obrydd om detta och kissade och bajsade och åt med god aptit upp sin frukost för att sen fara omkring som alla de andra valparna.
Det blev alltså att snabbt ringa in valp/hundskötare till övriga hundar och sen sätta sig i bilen för att köra till den veterinär som först undersökt Keros navelbråck.
Då jag ringde till henne från bilen trodde hon inte riktigt på att bråcket spruckit, men när vi kom dit så såg hon ju att det var precis så illa som jag sagt.
Veterinären sa att hon gärna ville försöka sig på att operera men, att det både skulle bli dyrt och att risken var hög, då man helst inte vill söva så unga valpar. Kan lugnt säga att det inte var något lätt beslut eftersom risken var att Kero skulle dö under narkosen och vi då bara skulle få en stor faktura kvar. Till slut var det i alla fall Keros livslust som avgjorde och jag sa till veterinären Anne att jag trodde att Kero ville leva och att hon fick operera.
Efter sex nervösa timmar ringde de från kliniken och sa att Kero var klar att åka hem och att han borde hålla sig i stillhet i 10 dagar.
Så mycket stillhet blev det kanske inte, för hur hindrar man en valp på åtta veckor från att röra sig, utan att packa in hela hunden i gips? Men han blev frisk.
Båda veterinärerna som undersökt bråcket sa att under alla år de arbetat har de aldrig hört talas om att ett bråck gått sönder, men typiskt nog är det här på Skarjaks kennel det ska hända.
Naturligtvis kan man inte skicka iväg en valp som är nyopererad så därför blev Kero kvar tillsammans med mamma Tuva hos Filip och Malin och där bor han ännu. Han är en helt normalt busig valp med en mage som ser lite eljest ut.

Precis som vi blivit förvarnade om efter den första operationen så krävdes det ytterligare en operation när han blev mer vuxen. Det gjordes på Töre Djurklinik där det finns en extra duktig kirurg. Efter den operationen går det inte att se att buken spruckit på Kero när han var åtta veckor och med tanke på hur vild han kan vara så märks det det inte heller.Kero är en riktig coronahund som var unghund när pandemin var som värst. Därför blev det inga utställningar eller annat socialt hundliv för honom i den åldern.


Som coronahund var Kero helt otränad och totalt vild på sin första utställning i Vännäs 2022. Trots det tyckte han nog att det var ganska roligt, något som jag inte riktigt höll med om.
Kero är stark och han var spattig så det var inte lätt att få honom att förstå nyttan av att röra sig i cirkel när allt spännande hände utanför ringen.
Trots detta fick Kero mycket bra kritik och  andra bästa hane med Cert och Nordiskt reserv-cert.
Sitt andra cert tog Kero i Sjulnäs i juli.

I augusti var det dags för Keros tredje utställningsstart i Sverige och efter mer än sex timmars väntan och ganska varmt väder var Kero lagomt spak för att visa upp sig bra. 
Han fick sitt tredje och sista Certifikat och blev Svensk utställningschampion, domare var Hans Almgren.


Kero är en numera pensionerad utställningshund som är en bra vän till Oskar när världen (läs mormor) varit orättvis.