SE UCH Skarjaks Ylvis

Övriga titlar: FI UCH NO UCH NV -16 C.I.B

SE11128/2014
född 2013-11-25
Patella: ua
Ögonlysning ua 2015-01-20
Fulltandad
Ylvis på hunddata

  • 1:a jaktprov
  • 1 Nordic cert

När Frode och Bina (Inka) tog saken i egna tassar och ordnade lite oplanerade valpar i november av 2013 så tänkte vi behålla en valp ur kullen.

Det visade sig vara väldigt svårt att bestämma sig för om det skulle vara en tik eller en hane.
Så på något sätt blev det både Flisa och Ylvis.
Ylvis bor hos Sandra och han är verkligen hennes hund på alla sätt,
Han är en riktig filosof som inte hetsar upp sig onödan och han liknar sin pappa på många sätt. Fast han är en mycket trevligare typ för sina hundkompisar än sure Frode var som höll alla andra hundar kort.

När Ylvis var 4 månader var han på sin första utställning.
Lite skumt tyckte han att det var med så många hundar och människor på samma ställe. Han skötte sig jättebra och fick Hp. I tävlingen om BIR-valp förlorade han mot sin syster Flisa.
Precis som Flisa, mamma Bina och morfar Häggingåsens Ymer hade han svarta stickelhår på ryggen men det brukar försvinna med åren.


När Ylvis var en knappt år hade han verkligen vuxit till sig och blivit större än sin far. Hans personlighet liknade Ferdinands som gärna satt under sin ”korkek” och luktade på blommorna.
Men när det gäller jakt har han verkligen farten uppe, och detta utan att ha blivit stucken av en humla. Hans första höst var lite tung. Ylvis  gjorde verkligen sitt bästa med att hitta och skälla fågel men det ville sig inte riktigt. Till slut fick han i alla fall en tjäderhöna i marken.


Ylvis 1 år

I juli 2015 var vi till Kemi i Finland på utställning.
Det gick bra för vår stora lillkille, Ylvis, som fick Cert och Cacib och blev BIM.
Sitt andra Cacib fick Ylvis en knapp månad senare i Svenstavik

Ylvis utvecklades mycket som jakthund under hösten 2015.
Han var lite ojämn och arbetadeh stundtals jättehårt med stora sök och hög fart för att sen bli trött och slå ner på farten rätt mycket.
Med tiden tror jag att han kommer att bli en riktigt duktig hund som förhoppningsvis ärvt de bästa egenskaperna av sina föräldrar.

November 2015 blev lyckad för Ylvis som först skällde ihop 79 poäng och ett förstapris på ett rörligt jaktprov och sen tog sitt första cert i Sverige två veckor senare.


Sista helgen i maj 2016 åkte vi först till Sjulnäs på nationell SKK-utställning och sedan vidare till Lycksele på SSF-utställning.
Det blev en lyckad tripp för oss oc för Ylvis som först blev Svensk utställningschampion och Bäst i Rasen i Sjulnäs och sedan följde upp det med att bli Best In Show i Lycksele.

Uleåborg på lördag i ett fruktansvärt väder. Ylvis och Flisa blir BIR och BIM

I början av augusti gjorde vi nästa helhelg med utställning på lördagen i Uleåborg i Finland och på söndagen i Överkalix.
Det kunde inte ha gått mycket bättre för Ylvis. Först blev han finsk och internationell utställningschampion och dagen efter blev han först BIR för finska domaren Paula Heikkinen-Lehkonen som också gjorde honom till Bäst i gruppen 2.

Ett par av Ylvis villebråd från hösten 2016 en tjäderhöna med Sandra och en mård tillsammans med Sandras dåvarande sambo Fredrik.
Sandra och Fredrik har kämpat med vilde Ylvis i skogen under hösten och det har varit dagar då han gjort kanonjobb för att sen sticka i väg allt för långt bort och ”förstöra” dagen för jägarna.
Att jaga med Ylvis är en utmaning, han växlar mellan att göra allt rätt och att det blir lite för mycket av det goda.
Han söker stort och mycket snabbt och stundtals blir det allt för stort .
Vi hoppas på att Ylvis ska lugna ner sig lite och bli lite mer följsam.
En jaktprovsstart blev det under hösten och han höll sig någorlunda på mattan och skällde ihop 66 poäng och ett andrapris.
Tyvärr hittade han inte mer än två fåglar på de tre timmarna som provtiden var.

Ylvis och Flisa BIR och BIM på Norsk vinnarutställning

I slutet av november ställde vi ut Ylvis i Norge och där blev han BIR, Norsk vinnare -16 och Norsk utställningschampion.


I maj 2018 blev Ylvis BIG 2 på en SKK-utställning för andra gången. Denna gång i Sjulnäs. Domare var den finske rasspecialisten Pekka Teini både i rasbedömningen och i finalen.

Att jaga med Ylvis är fortfarande ett lotteri. Vissa dagar drar han i väg långt bort i skogen och jagar. Andra dagar är han fantastiskt duktig som när han gjorde förnyat skall på denna tjädertupp som flyttade över 300 meter.


Ylvis har blivit pappa till sexton valpar i fem kullar varav en kull i Finland.
Två av avkommorna har blivit champions så här långt och vi hoppas på att vår egen Skarjaks Maja blir en riktig stjärna så småningom.

På Skallkungen 2021 fick Tuulikki 71 poäng och blev 2:a och på Nordiska Mästerskapet året efter blev hon trea med 81 poäng.


Ylvis 9 år.

Rejält vit om nosen och med selektiv hörsel. En klok gammal hund med egen vilja.