2005


23 december Tikkas nya husse, Kjell Pettersson, Torpshammar, har varit på två utställningar med Tikka. Först i Vemdalen där hon fick ett förstapris och sedan i Matfors där hon tog cert och blev Svensk utställningschampion, detta på sin femte utställning. Grattis!16 december Under två månader har inget hänt, skulle man kunna tro, men det är mest lathet från min sida det beror på. Två utställningar har vi hunnit med, först SSF i Luleå där Jonna blev 4:e bästa valp med Hp och Tilda blev 4.e bästa i jaktklassen utan Ck. Där vann Lilla Kida, tillsammans med matte Åsa, jaktklassen och hon fick sitt tredje och sista cert. Dagen efter åkte Kida, med husse Patrik till Jokkmokk, och där erövrade hon det andrapris på jaktprov, som krävs för utställningschampionat. Grattis, så ska en slipsten dras!
Förra helgen var det Stora Stockholm med juniorhandlingSM-final, där både Sandra och Malin deltog, utan att gå vidare från grundomgången. Tilda fick återigen en etta utan Ck och Bolla vann unghundsklassen med Ck och blev oplacerad i bästa tikklass.17 oktober Det kommer nya rapporter från Jonnas uppfödare hela tiden. Denna helg har Jonnas mamma, Tiukka, startat på jaktprov i Finland och hon lyckades skälla ihop 77 poäng och blev därmed Finsk jaktchampion. Stort Grattis!!


12 oktober
I helgen var det utställning i Sundsvall och det var Rocky som räddade helgen! Han fick hederspris och blev BIR-valp och även BIS-valp, dömde gjorde Rose-Marie Emery.
Tilda fick ett andra pris, och Bolla fick 1:a med Hp på lördagen och 1:a på söndagen.
Deltog på lördagen gjorde även Lahko (Arctic Arrow) som fick 1:a pris blev 3:e bästa öppenklasshane, samt Milton (Bold Belmondo) som fick Ck på lördag och 1:a på söndagen.
Vi vill även passa på att gratulera Jonnas mamma Tiukka och hennes husse Tore till Norskt jaktchampionat och vinsten i Norska skallkungstävlingen19 augusti Har varit lite lat med dataarbete den sista tiden, det finns annat som är viktigare som att köra hem ved inför hösten. En kort rapport från Svenstavik kommer i alla fall här. Det var domarändringar i parti och minut, det slutade med att alla tre hundar som var med dömdes i var sin ring, i var sin ände av planen och då blir man stressad. Stressad var däremot inte domaren för finsk spets som rökte och pratade barndomsminnen med nästan alla som passerade utanför ringen. Fruktansvärt nonchalant mot utställare och övrig ringpersonal! Tilda fick i alla fall till sist sin etta så jag kunde springa till nästa ring med nästa hund. Rocky som var på sin första riktiga utställning och skötte sig bra, blev andra bästa hanvalp och fick Hp, Bolla blev 3:a unghundsklass utan Hp.14 juli Och nyss hemkomna från en fruktansvärt varm husvagnssemester, varken folk eller hundar har orkat göra annat än bada och äta glass.
Vi började i Piteå med internationell utställning. Det blev tvåor till både Mattis (Bold Bodyguard) och Milton (Bold Belmondo) en slät etta till Nala (Bold Banshee) och ett Hp till Bolla (Bold Beauty). Jag har börjat kalla henne för Etta Hp numer. Både avels och uppfödargrupp fick hederspris och i finalen blev uppfödargruppen oplacerad och avelsgruppen blev 3:e bästa grupp.
På lördagen gjorde Malin om fjolårets bedrift och vann juniorhandlingen trots att Helga satte sig mitt framför domarbordet och gjorde sina behov. Sandra kom fyra i söndagens tävling och båda kvalade till SM-finalen i Stockholm.
 

Malin var en mycket stolt och förvånad segrare, här tillsammans med domaren Magnus Hagstedt som gav kritiken "Med små medel spelar hunden huvudrollen"
Sandra var också nöjd och glad med sin fjärdeplacering

Lördagen därpå var det nationell utställning i Alfta. Bolla (Bold Beauty) blev 4:e bästa unghundstik och fick sitt första Ck sedan före jul. När det sen var dags för bästa tikklass placerade domaren från USA, Bolla som andra bästa tik! Gissa om alla inklusive undertecknad blev häpna.
Tilda som verkligen inte gillade att vara i Alfta fick en slät etta.27 juni Midsommarafton firades i Gällivare, med en himmel som stundtals var öppen, det regnade grymt, som Malin skulle säga. Det är såna dagar men uppskattar att det finns utställningstält, även om det blir lite svårt att ta sig fram mellan alla tält. Precis under keesbedömningen var det i alla fall uppehåll. Milton (Bold Belmondo) fortsatte på den inslagna linjen och tog sitt tredje cert på tre utställningar och sitt första cacib, Helga (Benito's Hillevi) blev andra bästa tik med R-cacib. Övriga hundar, Mattis (Bold Bodyguard), Nala (Bold Banshee) & Bolla (Bold Beauty) fick alla ettor med hederspris.
Dagens BIR-hund blev Sixtens dotter, Lohamras Itzi Bitzi, som därmed tog sitt sextonde! cert och andra cacib.
Helga tävlade med en avelsgrupp som fick Hp och även uppfödargruppen fick Hp.
Malin och Stina, samt Sandra och Bolla tävlade i juniorhandling men gick inte till final.
I finalen blev avelsgruppen dagens bästa grupp i konkurrens med sig själv och uppfödargruppen placerade sig som trea.
Melina gick bästa par-tävling med Milton och Nala och blev de blev utsedda till dagens bästa par.15 juni Förra söndagen lyckades Bolla (Bold Beauty) med det som ingen av mina tidigare hundar gjort, nämligen att bli BIS på vår egen lilla inofficiella utställning här i Arjeplog. Rocky som gjorde debut i ringen skötte sig bra och slutade som BIS 3.
Nu i lördags var det dags för en officiell utställning igen, denna gång i Vännäs, med Lisbeth Campbell som domare. Milton (Bold Belmondo) tog även denna dag ett certifikat, Mattis (Bold Bodyguard) och Bolla fick etta med Hp och till sist fick Vilma veta att hon var lite för omfångsrik för att få ett Ck, det delades för övrigt inte ut ett enda Ck till någon tik.
Helga (Benito's Hillevi) hade avelsgrupp som fick Hp och även uppfödargruppen fick Hp.
 
I finalen många timmar senare blev uppfödargruppen oplacerad och avelsgruppen med Helga i spetsen blev BIS 2 (av två grupper)
Jag provade också på att för första gången tävla i Bästa par med Helga & Bolla och där slutade vi som andra bästa par med två stora rosetter som pris. 20 maj Det har hänt en hel del här.
För det första, så deltog Nala (Bold Banshee) på en inofficiell utställning i Piteå den 5 maj. Hon fick Hp, blev BIR och slutade till sist som BIS 4, grattis till matte, Malin och Nala.
 
   Den 14 maj var det sen dags för årets officiella utställningspremiär i Piteå. Först ut för dagen, som nummer ett i ringen, var Sennev's Appo som jag på nytt visade åt matte Louise och husse Micke. Han fick sitt andra Ck och slutade som BIM bland de finska spetsarna. Stina (Tapion Neiti) slutade som BIR-veteran med Ck och blev andra bästa tik. Efter en lång väntan var det sen dags för keesarna. Milton (Bold Belmondo) fortsätter att vara framgångsrik, nu fick han sitt första Cert och blev BIM, Hurra för Milton och Melina! 
Bolla (Bold Beauty) fick ett förstapris och blev andra bästa junior och Vilma (Arctic Angel) blev etta i championklass utan Ck. 
Domare för båda raserna var Erna-Britt Nordin.
Och sist men inte minst, så har vi gjort en resa ner till Trondheim och hämtat hem Stinas brorsdotter, Fort Hjort Jonna. Hon är en liten sötnos med en riktigt nordisk bakgrund, hennes pappa är alltså Stinas helbror, Tapion Paras från Sverige och hennes mamma är den norska tiken, Tiukka, vars föräldrar är finska Raita-Ahon Kiukku och norska Lakka-R. Mer om henne kommer när hon får en egen sida.


5 maj Nu har både Minna och Mikko flyttat till sina nya hem så nu blir det lugnt två veckor innan vi hämtar vår nya valp från Norge.


12 april Frej och Tähti har båda ställts ut i Storuman under helgen, Frej fick 1:a med Hp och Tähti ett andrapris.


4 april Det har hänt mycket i helgen. Stina har varit på SSF:s Riksutställning i Piteå och hon blev bästa veteran i konkurrens med sig själv!
Jag visade också Sennev's Appo åt husse Micke och matte Louise och han slutade som 4:e bästa hane med CK.
Sen fick vi ett mail från Helena på Cinereus kennel att Ana (Arctic Accra) blivit Finsk utställningschampion och även BIG 4 i Korpilahti. Dömde gjorde Esko Nummijärvi.
Och till sist men inte minst så har keesvalpen Rocky, Eswood Maple Rush, kommit hem till oss i Arjeplog, mer kommer senare när han får en egen sida.24 mars Tilda som alltid gör allt på sitt eget vis har fått sin första titel bekräftad från FCI nu. Hon kan numer titulera sig Internationell utställningschampion, inte illa för en hund som ännu saknar två cert innan hon blir SUCH. 
13 mars Jag och Bolla har varit på inofficiell utställning i Boden, där var också både Milton (Bold Belmondo) och Nala (Bold Banshee). 
Alla tre fick hederspris, Nala blev 2:a bästa tik efter Bolla, som också blev BIM och Milton slutade som BIR. 
I finalen var det massor med hundar och de båda BIS-domarna Iveta och Vlatislav Voitec från Slovakien hade ett tufft jobb att kora dagens BIS-hundar och till sist hade de bara två hundar kvar, Milton och en Springertik. Springern drog det längsta strået och blev BIS 1 och Milton blev BIS 2.
Grattis till stolta matte och husse, Melina och Tony.10 mars
Tilda har fått två valpar, en tik och en hane.
Bollas röntgenresultat har också kommit och det blev HD: B och AD: Ua.24 februari I dag blir Bolla och hennes syskon 1 år.21 februari Ju högre man flyger, ju hårdare blir fallet!
Efter att ha haft en lyckosam period med både våra egna och av oss uppfödda hundar så vändes allt över en dag. I onsdags, när jag var i Piteå, så ringde Marianne, som haft hand om Sixten de senaste 10 månaderna, och berättade att Sixten försvunnit. Jag fick genast ont i magen av oro, men sa att det troligaste var, att han fått korn på någon snygg löptik och nog skulle komma till rätta snart. Och nog fann vi honom men då var han sedan länge död , han hade drunknat bara en liten bit hemifrån. Tack och lov fanns inga spår efter att han kämpat länge för sitt liv, men det är ju en klen tröst.

För övrigt verkar det inte som om Stina får några valpar, hon håller den smala linjen.6 februari Ny helg och ny utställning men samma BIS-hund. Igår upprepade Lilla Kida om förra helgens resultat och vann jaktklassen med cert och sedan blev hon BIR och BIS.
Lite i skymundan tog Tilda sitt första cert i Sverige.

BIM och bästa hane blev Latanjarkas Jekko, ägare Roger Standelin, Gällivare
Domare var Arvid Göransson, Åsarna
BIR & BIS Skarjaks Lilla Kida, ägare Patrik Lundberg, Piteå, handler var matte Åsa31 januari Igår var det utställning i Robertsfors och vi var där med Tilda som fick en slät etta. Det gick desto bättre för Lilla Kida som i hård konkurrens vann jaktklassen, tog sitt första cert, blev bästa tik, BIR och till slut vann hela utställningen, det värmer ett uppfödarhjärta.
Grattis Åsa och Patrik!7 januari och 170 mil senare. Allt gick bra med Finlandresan så nu är det bara att vänta på storken.3 januari 2005 Nytt år och nya planer. Vi är precis på väg till Finland för att para både Stina och Tilda, förhoppningsvis innebär det, att nya små finnspetsar, ser dagens ljus i början av mars.