2006 
29 november I lördags var vi på utställning i Arvidsjaur. Av de 75 anmälda hundarna var det inte många som fann nåd inför domaren, Tore Strandgårds ögon. De flesta fick tvåor och däribland vår Jonna. Tilda däremot fick det enda Ck som tilldelades någon tik. Hon blev därmed bästa tik, och sedan BIR och BIS 2
Stina tillbringade helgen med att skälla älg. En älgko med två kalvar har bosatt sig på gården hos mina föräldrar och det känns lite läskigt att gå ut eftersom de inte är rädda för något. En älg är rätt stor när man ser den på nära håll.


13 november Vi har haft en trist höst, då vi efter en längre tids sjukdom tvingades avliva Rocky.
 
 
En liten höstsemester har vi i alla fall haft, med en 400 mil lång resa (t.o.r.) till vårt södra grannland. Början av veckan bjöd på ett härligt höstväder men sen slog vintern till. Vår lilla stuga blev väldigt mörk och kall när elen plötsligt la av en kväll. Då är det skönt att bädda ner en hund i sängen.

Två utställningar hann vi med utan stora resultat. Jonna fick två förstapris och Bolla ett Ck och ett förstapris.


14 augusti
 

Vi har hunnit med en resa till Finland och tre utställningar sen jag senast skrev något. 

Bolla har två reserv-cert och ett ck som resultat och Helga, som varit med två gånger, har två ck som resultat.

 

Stina har blivit BIR-veteran tre gånger, BIM en gång och även BIS -veteran på ett ställe.
Jonna har fått reserv-cert två gånger och till sist när vi nästan gett upp, fick hon ett riktigt cert och cacib med sig hem.

8 juli
 
 
Ny helg och ny internationell utställning, denna gång i Piteå. Vi hade bara keeshond's med oss. Domare var Cristian Stefanescu från Rumänien. Rocky (Eswood Maple Rush) och Mattis (Bold Bodyguard) fick första pris. Bolla (Bold Beauty) blev andra bästa tik med cert och R-cacib och Helga (Benito's Hillevi) blev bästa veteran med Ck. I finnspetsringen representerades kenneln av Skarjaks Mikko som fick ett andra pris.

När det sent om sider blev dags för BIS-veteranfinal var det Rajko Rotner från Slovenien som dömde och även han tyckte så mycket om Helga att hon blev BIS! denna gång i konkurrens med 16 andra veteraner. Det är nog dags att börja sy Malins långklänning till Veterans of Veteranstävlingen  nästa påsk (och stoppa in Helga i frysen för att bevara den goda formen). 

4 juli

I söndags var det internationell utställning i Gällivare. Som vanligt krockar finnspets- och kees-bedömningarna så Sandra fick ta hand om (Fort Hjort) Jonna och det gjorde hon så bra att det blev Cacib och BIR för henne. Domare var Soile Bister från Finland.
Skarjaks Mikko var också där och hans resultat blev ett andra pris.
Domare för keeshond var Hans Almgren. Jag visade Mattis (Bold Bodyguard) och Bolla (Bold Beauty) och båda fick första pris och fick nöja sig med det. 
Bolla är tämligen urfälld just nu och ser inte mycket ut, en som däremot inte saknar päls är hennes mamma Helga (Benito's Hillevi). Hon blev 3:a i bästa tik-klassen och BIR-Veteran i team med Malin (som vanligt). Sen när det var dags för BIS-final dömde Joao Vieira Lisboa från Portugal och han blev så förtjust i Helga att hon blev BIS-veteran!! 
Veterans of Veterans, here we come!


5 juni

Från Ana (Arctic Accra) i Finland kommer det goda nyheter nästan varje vecka. Nu har husse Petri varit till Tallin och Baltisk vinnarutställning med henne och det gick så bra att Ana blev Estninsk utställningschampion och Baltisk vinnare-06.

 
Samma dag var Milton på utställning i Österbybruk, han blev andra bästa hane med cert och championat. Detta på första försöket efter sin tvåårsdag!

 
21 maj
I går fick jag nyheter att FinUCh Skarjaks Arctic Accra (Ana) haft fina framgångar på en internationell utställning i Helsingfors. 
Ana blev bästa tik med Cacib och hon blev BIR för den tyska domaren, Marta Heine. Till sist så slutade dagen med att Ana blev BIG 4. 
Stort grattis till husse Petri samt till Helena och Tapani.

15 maj 
I lördags var det utställning i Piteå och det kunde inte ha gått mycket bättre. Mattis (Bold Bodyguard) fick sitt första Ck och Bolla (Bold Beauty) tog sitt första svenska cert och blev BIM. Men det bästa av allt var att Helga (Benito's Hillevi) blev bästa veteran och sen placerade sig som 3:a i finalen, Malin (som visade henne) sken som en sol och det med rätta.
På söndagen var det sen dags att återföras till jorden, när vi ställde ut i Uleåborg. Tre förstapris blev resultatet för Bolla, Jonna och Stina (Tapion Neiti).


 
13 mars 

Från husse Fredrik i Storuman har vi fått rapporter 
om att Frej varit på utställning i Kalix och fått ett förstapris.


Det har också kommit bilder och hälsningar 
från Jonnas bror Fort Hjort Salo som bor utanför
Trondheim. 
8 mars
Den gångna helgen ägnade vi åt att flänga runt i Finland, totalt blev det 180 mil i bilen innan vi var hemma igen.
På lördag var det utställning för grupp 5 och 8 i Rovaniemi. Tre av ringarna, med bland annat finnspetsarna var utomhus i den ruskiga kylan som fick Jonna och en del andra hundar att gå på tre ben. De övriga två ringarna med bl.a. keeshond var inne i ett Folketshus! Det skulle vara något för Sverige där alla lokaler stängs för djur på grund av allergirisken

Bolla (Bold Beauty) fick stora darren av alla presenningar som täckte golvet, men när det var dags att gå in i ringen hade hon glömt det och dansade in i ringen och tyckte allt var så kul. Paula Rekiranta dömde och hon gillade Bolla så mycket att hon slutade som BIR med cert.

Sen var det dags för Jonna att halta runt i ringen med kramp i tassarna av kylan. Hon fick en tvåa och order om att växa till sig av domaren Pekka Teini.
Skarjaks kennel representerades även av Mikko som fick ett förstapris och blev fyra i juniorklassen, med omdömet att han var lovande.


 

Eftersom vi skulle 45 mil söderut i Finland så hoppade vi över finalen och körde direkt vi var klara.
 
 
 

Söndagens utställning var för grupp 2 och 5 och hölls i Juuka. Den här gången var valet av lokal det mest fantasifulla jag hitintills sett. Nämligen tre stora växthus med genomskinliga plasttak med massor av snö på, som hela tiden rasade med ett obehagligt ljud som fick Jonna att nästan dö av skräck den första tiden. Efter ett tag släppte skräcken och när hon skulle in i ringen visade hon upp sig väldigt bra för domare Raimo M Viljanmaa, så bra att hon slutade som andra bästa tik med Ck och ett Reserv-cert (vad man nu ska ha det till).

Sen var det dags för Bolla. Domare var Paavo Mattila och han gillade också Bolla så bra att hon blev BIR med cert även denna dag. När det sen blev dags för gruppfinal så var det samma domare och i konkurrens med 21 andra spetsar så placerade sig min lilla Bolla som BIG 4!!!!


7 februari I lördags, två månader före sin sjuårsdag, blev Tilda äntligen Svensk och Finsk utställningschampion. Domare var precis som förra helgen Stig Brännvall och precis som i Robertsfors blev Rahan Zakk BIR & BIS och Tilda blev BIM.
Tildas son Mikko var också gjorde utställningsdebut i officiella sammanhang, han fick en tvåa och precis som Jonna (förra helgen) en "order" om att växa till sig.
 
 

2 februari I söndags var vi till Robertsfors på SSF-utställning, dömde gjorde Stig Brännvall. Han var som vanligt hård och delade ut ett stort antal tvåor bland annat till Jonna som behövde stå på "tillväxt". 
När det sen blev dags för Tilda så hade jag väl inte så stora förhoppningar, hon har ju stått steget efter cert fem gånger i rad under förra året så det har gått lite tungt. 
Men nu vände det, Tilda vann jaktklassen med cert, blev bästa tik och BIM. Hurra!!!!!!!!!!!

BIR och BIS blev Rahan Zakk här med husse André Nilsson