2007-12-16
Jonna har blivit riktigt tjock nu så det är ingen tvekan om att hon är dräktig. I början av 2008 får vi veta vad det blir om allt går bra.

Skarjaks Frej har hunnit med att ta ett förstapris på utlyst prov i höst.


2007-10-23
Förra tisdag eftermiddag (strax efter jag uppdaterat hemsidan) så åkte jag och Jonna i väg för att gå ett rörligt jaktprov i trakterna av Arvidsjaur. Det regnade rätt rejält här hemma men på provområdet var det i alla fall uppehåll även om luftfuktigheten var riktigt hög. Mycket fågel fanns på området men de var mycket skygga och tog lätt till vingarna. I slutet av provtiden blev det i alla fall ett snyggt jobb på en orrtupp som satt tiden ut så slutpoängen blev 52 och ett tredjepris. Jonna fick beröm av domaren, Evert Lindberg, för sin arbetsiver och jag var rätt så nöjd när jag åkte hem.
Nu har Jonna börjat löpa så nu beror det på vädret (den kommande snön) om något fler prov hinns med.
 

P? söndag skulle jag och Sandra ta en sista tur innan det blir koppeltvång för Jonna, så vi åkte i väg efter en liten knagglig, geggig skogsbilväg, långt bort i skogen för att jaga. När  vi kom fram blev jag väldigt lång i synen när jag skulle plocka fram geväret ur bilen och inget gevär fanns där, jag hade glömt det hemma! Hur klokt är det? Jakt med Djurens rätt? Att åka tillbaka och hämta bössan skulle ta alldeles för lång tid så vi gick ett "jaktprov" i stället, synd bara att man inte har en portabel jaktprovsdomare med sig eftersom vi hittade en stor flock orrar.
Efter bara fem minuter skällde Jonna en orrtupp och när vi smög fram mot skallet lättade två andra tuppar, ur träd nära hunden, men till min stora glädje så tittade hon inte alls efter dem utan fortsatte skälla på "sin" fågel. Både jag och Sandra fick en riktig god titt p? den grönglänsande orren innan jag skrämde den på flykten.
Tio minuter senare hittade Jonna nästa orrtupp fast den fick vi inte syn på förrän den lättade ur trädet. även under detta skalljobb visade Jonna prov på ståndfasthet för flygande fågel eftersom vi skrämde flera andra fåglar under tiden hon skälde.  Sista fågeln som Jonna hittade var en höna så det var en riktigt händelserik tur vi gjorde.

 


2007-10-16
 
Misa växer och blir äldre och klokare . I mitten av september åkte vi på en inofficiell utställning med henne, hon tyckte det var superkul eftersom hon älskar allt och alla.
Misa fick Hp och blev oplacerad i finalen. Helga blev BIS-veteran på samma ställe och plockade hem så mycket priser att det nästan inte rymdes i bilen.

Förra helgen gjorde vi en resa till Uleåborg, till en av de otrevligaste och mest överfulla utställningar jag besökt, resultaten som inte var så märkvärdiga finns på resultatsidan.


2007-08-15
Vi besökte sommarens sista utställning (i Svenstavik) förra helgen och det är ju tur att man återförs till jorden med jämna mellanrum, alltför mycket framgångar kan stiga en åt huvudet. lapphunden, Mikko, fick nämligen sin första tvåa, allt var fö långt, eller för mycket, eller för stort, "Men det var ju ändå roligt att du kom hit" sa domaren till Malin som töst.
Sen gick keesbedömningen inte mycket bättre, endast två av femton tikar fick ck. Bolla mättes till 40 cm, tre cm under minimimåttet, hon hade sliten päls och för mycket vinklar. Helga lyckades i alla fall erövra ett hp och bli bästa veteran. Sen blev hon utplockad bland 7 andra veteraner i finalen, men fick lämna ringen utan placering.


2007-07-10
Vi har varit på utställning både i Gällivare och Piteå sedan jag senast skrev något på hemsidan. Stina som alltid älskat utställningar fick ännu en chans att visa upp sig, hennes kritik var strålande med tanke på hennes ålder och hon var lika sprallig som förr. Alla resultat och kritiker finns på resultatsidan.
Mest framgångsrika har i alla fall Malin och Mikko varit,  med två cert på två dagar, det var Mikkos tredje cert på tre försök.

Sandra och Malin har även hunnit med en resa till Pier Pressure-festivalen i Göteborg och på vägen hem fick de med sig min och Sandras nya valp, lilla Misa Mi (Bergareds Dreams Come True), som sannerligen är hjärteknipande söt och såotroligt lik Bolla när hon var liten.
 
 

Misa i gröngräset
Måna Wallström med sin valp Ida som blev BIS 2 
 

2007-05-23
Den gångna helgen tillbringade vi i Piteå på utställning. Bolla (Bold Beauty) vann tikklassen och blev sedan BIM, BIR:et togs av Benitos's Noz. 
Helga (Benito's Hillevi) blev bästa veteran med Hp. Men dagens stora överraskning stod Mikko (Rävrackans Ramses) som gick från juniorklassen och tog hem BIR:et bland de finska lapphundarna!
Vädret var lite grått och kallt fram till finalerna då himlens portar öppnade sig och det blev MYCKET grått och kallt. Jag och Helga såg ut som dränkta katter efter ett kort varv i finalringen innan vi åkte ut. 
Bolla och Noz


2007-05-03
NORDUCH Benito's Hillevi, vår gamla Helga, har blivit 2006 års keeshondveteran, och erövrat en inteckning i Ragazza?s Vandringspris 
 

2007-04-23
 


En stolt matte med sin nya norska champion

Norge är ett vackert och väldigt speciellt land med sina fjordar och fjäll

 

Ny helg och ny resa, denna gång var det Harstad i Nordnorge som var målet. 
P? väg dit blev John matförgiftad, så det blev mycket bilkörning för min del, armarna och benen känns slaka, efter att ha hållit i ratten så knogarna vitnat, där det var som brantast.
Efter att ha irrat runt i Harstad, på jakt efter Hålogalandshallen ett långt tag (vägbeskrivningen var inte så lättolkad) så kom vi dit med andan i halsen.
Tilda (Vilda Tilda) som inte gillar inomhusutställningar något vidare fick nöja sig med ett förstapris i bruksklassen. 
Sen var det dags för keesarna som var 12 stycken. Bolla (Bold Beauty) som verkligen såg ut att trivas, travade på glatt och visade upp sig från sin bästa sida, så bra att hon vann öppenklassen med Ck. Sedan blev hon bästa tik med cert, cacib och norskt utställningschampionat. Helga (Benito's Hillevi) blev trea i bästa tikklassen och bästa veteran. Vi hoppade över veteranfinalen och körde direkt den långa vägen hem med glatt humäö.


2007-04-17
 
 

Påsken firades på två sätt, först i Stockholm på Grand Hôtel och sedan med skoter i Arjeplogs fjällvärld, var hundarna och vi övriga trivdes bäst, får ni själva gissa. Vill ni läsa mer om Stockholmresan så klicka här.
Bilderna är tagna påskdagen och annandag påsk med knappt 23 timmars mellanrum, den ena i Älvsjö och den andra på en Fjällsjö.2007-03-26
 
 

Sandra och Jonna
Nu har vi startat årets utställningsäsong med en resa till Finland med fem hundar. Det var lite stressigt eftersom allt i stort sett hände samtidigt. 
Sandra och John var ute vid finnspetsringen, där antalet anmälda hundar inte var mindre än 47! 
Sandra visade Jonna (och Stina) som blev tvåa i unghundsklassen med ett förstapris. Gamla Stina, som hunnit bli 11 år! fick Ck, blev andra bästa tik och BIR-veteran.
 Inne i sporthallen (varför är inte finnarna allergiska mot hundar) höll Malin och jag ställningarna.
Först ut var lapphunden Mikko som gjorde debut i officiella sammanhang, han skötte sig fint och fick ett förstapris och blev tvåa i konkurrensen.
När det sen var dags för keesarna var matte nervös så det snurrade i huvudet, och det kände nog Bolla av, för hon konstade och bar sig allmänt dumt åt, trots detta så fick hon sitt ERI (utmärkt) som motsvarar ett svenskt Ck. Malin som generalrepeterar inför Veteran of Veterans visade Helga som även hon fick Ck och blev BIR-veteran. 
När det sen var dags för konkurrensen så hade Bolla och jag lugnat oss och det gick så bra att hon först blev bästa tik med cert och championat och sen blev BIR.

Malin och Helga
I veteranfinalen tävlade Helga och Stina med fyra andra veteraner. Helga fick lämna ringen utan placering och Stina blev BIS-veteren 4.
När det sen var dags för Bollas gruppfinal så var det bara att ta ett varv och sen lämna ringen, så som det oftast blir.

Jag och Stina i veteranfinalen