200818 december
Nu är det väldigt länge sedan jag skrev något senast. Jag har hjälp Frode att blogga lite och han skvallrar ju lite om vad som händer här.
Jonna och jag har gått ett rörligt jaktprov med ännu ett tredjepris som resultat, det blev 53 poäng.
Sen har vi gjort höstens sista utställningsresa till den Norska vinnarutställningen i Hamar. Helga som fortfarande är lika vacker blev utplockad bland de 6 bästa veteranerna i BIS-finalen men hon blev inte placerad. Mikko och John tog helgens bästa resultat med cert och cacib, övriga resultat finns på resultatsidan.

Sen har Sandra och jag fått mycket ofrivillig motion i veckan. Jag borde veta bättre än att släppa Jonna i skogen när det börjar mörkna, men nu kanske jag lärt mig något. Hon fick tag på en älg som hon förföljde en bit upp på ett berg och där blev det ståndskall. Efter en och en halv timmes skidåkning i mörkret efter smala skoterspår i tjock granskog kom vi så nära att vi kunde kalla in henne. Men då var det ju lika långt till bilen, så klockan var nästan halv tio på kvällen när vi äntligen kom hem. Jonna var rätt hes efter att ha skällt en älg i fem timmar men det är kanske inte så konstigt.

19 oktober
Vi har varit på utställning i Sundsvall utan något särskilt att glädjas åt. Mikko, som saknar ett cert innan han kan titulera sig svensk och finsk utställningschampion, blev 3.e bästa hane snäppet efter certet.
Frode blev stucken av en geting i nosen strax innan utställningen och han var väldigt ovillig att låta någon titta honom i munnen efter det. Sen hoppade han och for omkring ungefär som man kan vänta sig att ett nio månaders unghund ska göra och det hela slutade med ett andra pris. Misa och Bolla hade inte heller några säskilda framgångar att tala om.

I helgen är det Jonna som har tävlat på jaktprov. Lördagens resultat blev 60 poäng och ett tredje pris och i dag blev det ännu ett tredjepris med 55 poäng.9 september
Den gångna helgen har Jonna tävlat på höstens första jaktprov.
På lördagen fick hon 67 poäng och ett andra pris och blev dagens bästa hund. På söndagen hittade hon endast en orrhöna och det räckte till 47 poäng och 0 pris. Gränsen för ett tredjepris går vi 50 poäng.
Lördagens andrapris innebär att Jonna, efter FCI:s godkännande, kan titulera sig Internationell utställningschampion.


29 augusti

Den 23 och 24 augusti var det dubbelutställning (med små cert) i Mo i Rana i Norge så vi åkte med vår nyinköpta husvagn över gränsen för att ställa ut. Det är rätt spännande att köra bil utan husvagn på sina ställen i Norge, och det blir inte mindre spännande med 1300 kilo husvagn på släp, men allt gick bra och vi kom helskinnade fram till utställningsplatsen.
Frode var med både på lördag och söndag och han blev BIR-valp i konkurrens med sig själv båda dagarna. Han blir verkligen glad över sina rosetter och verkar tro att de är tänkta som bra valpleksaker.
Misa blev andra bästa tik med cert på lördag och på söndag fick hon nöja sig med ett första pris och en andraplacering i juniorklassen. Misa verkar älska hela utställningsgrejen men hon bryr sig inte om sina rosetter som Frode gör. Bolla deltog på söndag och hon blev andra bästa tik.
Till sist var det Jonna som fick en tvåa på lördagen och efter att vi suttit och väntat vid ringen på söndag och sett hur hård domaren Knut-Helge Pedersen var så kändes det rätt hopplöst att gå in i ringen. Men det gick bra för Jonna fick sitt andra norska cert och blev BIR med en strålande kritik.
I finalen var det samma domare och han gillade Jonna så mycket att hon blev placerad som Bäst i gruppen 4. Det är första gången som någon av våra finnspetsar placerar sig i en gruppfinal. 
6 augusti I lördags hade vi en utställningsdag som vi sent kommer att glömma. Allt gick Skarjaks väg!
Frode blev BIR-valp, Jonna fick BIM med cert och cacib och de tre första keesarna i bästa tikklass var våra. Bolla blev BIM med cacib, Misa blev tvåa med cert och Helga blev trea och BIR-veteran. 
I finalerna fick Frode och Helga bara springa in och ut direkt igen men man kan ju inte få allt här i världen.17 juli Vi har tillbringat en våt helg i Uleåborg, allt var smutsigt och blött när vi kom hem, inte minst hundarna. Det kan inte ha varit skoj för domarna att klämma och känna på hundar som såg ut som små lerfigurer. Malin sammanfattade helgen med att man blir blöt, skitig och hårig! Men oj så kul vi hade!
Bolla tog sitt andra cacib, Jonna sitt andra finska cert, Helga blev BIR- veteran och Misa fick två förargliga reserv-cert.
Helgens största överraskning stod i alla fall Mikko för. Efter ett H som motsvarar en tvåa, på lördagen så hade vi väl inte så stora förhoppningar på söndagen. Malin som inte hade lust att prata finska, överlät utställandet på mig och efter ett par varv i ringen fick Mikko ERI (motsvarande Ck) och när han sen skulle in i bästa hane så stod vi som trea (med reserv-cert) trodde jag. Men när ringsekreteraren delade ut banden så fick jag ett blått band för 2:a bästa hane och ett blå-vitt Cert-band i handen. Hurra, vad det var kul.
Resultat och kritiker finns på resultatsidan som vanligt.

Jag och Helga i BIS-finalen, in och ut blev resultatet 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Så här såg våra skor ut på lördagen då solen sken, på söndagen i regnet, blev skorna mycket skitigare
Denna bild är även den tagen på lördagen, hur planen såg ut på söndagen går knappast att beskriva.


23 juni Vi har varit till Gällivare och ställt ut Misa, Bolla och Jonna. De två förstnämnda gick  på sina tassar och visade upp sig men Jonna  vägrade absolut att medverka och blev närmast buren i kopplet runt i ringen. Resultatet blev en tvåa men det kunde lika gärna ha blivit KEP som hon bar sig åt. Även Skarjaks Mikko fick ett frispel och låg i ringen så denna gång fick han nöja sig med ett förstapris. Övriga resultat finns på resultatsidan.


31 maj - 8 juni
Om det regnade iskall småspik på utställningen i Arjeplog så varierade de tre utställningarna i Sjulnäs och Trondheim mellan lagom varmt och outhärdligt hett. Tur att det finns solskyddsmedel på burk och medicin mot migrän (som tyvärr inte fungerade fullt ut).
Resultaten finns på resultatsidan.
 
 
BIR med cacib blev resultatet för Tildas son, Skarjaks Mikko vid utställningen i Sjulnäs. Ett jättegrattis skickar vi till matte Pernilla med familj.
I BIS-veteran tävlingen blev Helga tvåa så det var nära att vi skulle fått åka på ytterligare en Veteran of Veterans-tävling och äta på Grand Hôtel igen.
Lördagen den 7 juni var det Norsk kees-spesial och det var ett rent lidande att sitta vid ringen för det var mer än hett. 
Helga blev dagens bästa veteran, tyvärr endast i konkurrens med sig själv. 
På söndag var det internationell utställning och bäst gick det för Jonna som fick ett cert. Misa gjorde oss också jätteglada genom att få sitt första ck.
Vi hann också med en snabb sightseeing i Trondheim med en promenad runt Nidarosdomen. I hundutställandets kölvatten följer att vi får se mycket av Norden som vi annars aldrig skulle få se.
Allt från Trappstegsforsen i Sverige, Möns klint i Danmark, fjordarna i Nord-Norge och till vinterbadande finnar i Finland.


23 maj I samband med ettårsvaccinationen passade jag på att röntga Misa (Bergareds Dreams Come True) och hon hade A på höfterna och Ua på sina armbågar.


19 maj Årets inofficiella utställning här i Arjeplog hölls i går, i ett ruskigt otrevlig väder, med snöfall och blåst. Frode gjorde debut och det gick jättefint, han blev tvåa i Best in Show-valp.
Mikko blev BIS i öppenklassen med Misa som tvåa. Nu är det bara två veckor kvar till det årets utställningsäsong drar i gång på riktigt så det blir spännande att se hur det går för dem då.
 


29 april Jag verkligen varit lat med uppdateringen av hemsidan de senaste månaderna. Det har heller inte hänt så mycket av intresse, Frode växer och mår som en prins. Även hans bröder blir större och mår bra, Petter har hunnit med att träffa en stor tjädertupp på en promenad.
Vi har varit på utställning i Storuman för att träffa lite folk och titta på hundar. Enda anmälda Skarjakshund var Tilda i veteranklass, hon fick ett hederspris.


28 februari Nu har alla valpar, utom Fode som blir kvar hos oss, flyttat till sina nya hem och vi önskar dem och deras mattar & hussar all lycka i framtiden.
 


24 februari
Efter nästan tolv fina år har Stina fått flytta till nya jaktmarker där det inte finns någon cancer som kan plåga henne. En sådan hund kommer vi aldrig mer att få förmånen att leva med och jag är tacksam för den tid vi fått.
 Förra helgen gjorde vi en resa till Norge på en tvådagars utställning med små cert. Norskarna har sina egna utställningsregler och de skiljer på NKK-cert och små cert.
Helgens stora vinnare var gamla Helga (Benito's Hillevi) som åkte hem både som BIS-1 och BIS-2 veteran, Mikko (Rävrackans Ramses) blev BIR med cert den ena dagen och Misa (Bergareds Dreams Come True) fick två ettor. Läs mer om detta på hundarnas egna sidor och på resultatsidan.
 
Sandra, Helga och BIS-domaren Nils Molin
Misa och matte i aktion


11 februari
Igår gjorde valparna sin första resa med bil, något som inte var så populärt direkt, målet för resan gillade de små desto bättre som det syns på dessa bilder. Sandra har hållit i kameran på de flesta bilderna, hon är vår egen hundfotograf.
 

 
Eldar
Frode
Misa & Petter
Frode
Ole

 

Sen följer lite bilder på valparna i hemmiljö.

 
Frode


Frode


3 januari

Det är ju så populärt med före- och efter-bilder så här efter all julmat, så här kommer vårat bidrag. Den vänstra är tagen på julafton och den högra på nyårsafton
 
 
 
Händelser
från 2005
Händelser
från 2006
Händelser
från 2007