2009
17 december 
 
Vi har varit på två utställningar i höst. Först till Tromsö i slutet av oktober. På lördag var det valp-show och Ronja som verkade tycka att det hela var roligt, blev andra bästa finska lapphundsvalp.
Frode fick Ck och eftersom Jonna inte fick delta, för att jag glömt hennes Workingclass certifikat hemma, så fick han också sitt första BIR. Dagen efter hade det totalt svängt för då blev Jonna BIR och Frode fick en trea!!! Ha, ha, vilket lotteri.
Misa fick tvåor båda dagarna.
I mitten av november deltog Ronja, Mikko och Helga i tävlingen; Norrbottens Vackraste Valp, Norrbottens Vackraste Hund och Norrbottens Vackraste Veteran.
Ronja blev BIR- valp med fin kritik. I finalen där det var enorm många valpar var det bara in och ut i vanlig ordning.
Mikko, som var ensam i sin klass, blev BIR och oplacerad i gruppfinalen (som också var kval till kvällens Match-show).
Helga som ännu är i toppform blev både BIR och BIR-veteran.
I finalen, Norrbottens Vackraste Veteran blev hon trea och i gruppfinalen placerade hon sig som BIG-Reserv.


21 september

Förra helgen åkte vi på en liten inofficiell utställning för att träna Ronja. Hon verkade tycka att det var riktigt skoj att träffa så många roliga människor. Ronja fick fin kritik och slutade som BIS 3 valp.
Vi har till sist fått bekräftelsen på Mikkos Norska utställningschampionat och han är även ögonlyst utan anmärkning.




 
 
3 augusti 
"En sån dag" sa jag i lördags kväll. Det kunde inte ha gått mycket bättre än vad det gick på utställningen i Svenstavik. 
Som dagens första hund startade Frode och han fick nöja sig med ett förstapris men för Jonna gick det desto bättre. Ett år efter hon fått sitt första cert i Sverige så blev hon Svensk utställningschampion. Dessutom blev hon BIR.

Sen var det bara att vänta och vänta eftersom Keeshond var sist i sin ring och den som väntar på något gott. Misa blev andra bästa tik med cert nummer två och Helga blev 3:e bästa tik och BIR-veteran.

I veteran-finalen var det bara in och ut igen för Helga. 

Sen kom turen till Jonna och finalen i grupp 5. Det var 25 hundar som deltog och efter att ha varit in och vänt med Stina på otaliga BIG-finaler så har man ju inte så stora förhoppningar. Men när domaren Marianne Holmli gjort första gallringen så stod vi kvar bland de 11 bästa och sen efter nästa gallring var vi också kvar.
Och till slut blev Jonna placerad som BIG-reserv!
 


25 juli
Nu har vi fått bekräftelse på att Mikko blivit Finsk utställningschampion och vi väntar på bekräftelse på det Norska championatet.


10 juli
 

I Sjulnäs har Helga haft strålande resultat i BIS-finalerna. I lördags placerade hon sig som tvåa bland veteranerna. 
Det är fjärde gången hon BIS-placerar sig i Sjulnäs på sju försök sedan hon blivit veteran. Och hon verkar gilla tävlandet mer och mer ju äldre hon blir.
En av helgens viktigaste sysselsättningar, grillning i sällskap med goda vänner!
Förutom Helgas BIS-placering fanns inte mycket annat att glädjas åt.


29 juni
 
Ny helg och ny utställning. Denna gång var det Gällivare som var resmålet. 
Mikko var först ut på dagen och trots att han klätt av sig så fick han Ck och blev tredje bästa hane. 
Sen var det Sandras och Frodes tur. Frode skötte sig riktigt bra och vann unghundsklassen med hederspris.
Jonna vann bruksklassen med ck. Hon fick sitt andra cert och blev sedan BIR. I finalen blev vi utplockade bland de tio bästa men fick sedan lämna ringen när de fem bästa skulle placeras.
Bolla blev andra bästa tik med reserv-cacib och Helga blev fjärde bästa tik och BIR-veteran. I finalen visade hon att hon fortfarande kan konkurrera när hon placerade sig som BIS 2.
Nu kan vi också presentera vår nya familjemedlem som är en liten Finsk lapphundstjej och heter Tamozen Floretta och kommer från Finland. Mer om henne kommer senare.



 
15 juni 
Nu har vi hämtat oss efter tre dagars utställning i Vännäs. 
Mikko (Rävrackans Ramses) stod för helgens största framgångar. På Lapphundklubbens specialutställning på fredag blev han andra bästa hane med cert och Svenskt utställningschampionat! Domare var Karl-Erik Johansson. Eftersom han även har cert i Finland och Norge så blir han NUCH och FIUCH på samma gång. 
På söndagen blev Mikko BIM på den nationella utställningen. Den internationella utställningen var inte lika kul eftersom vi helt missade bedömningen och kom till ringen först när tikarna hade börjat.
Tyvärr var inte kameran med på fredagen och på söndagen hällde regnet ner, så då var det inte riktigt läge att ta några kort.
Helga (Benito's Hillevi) blev BIR-veteran båda dagarna.
Övriga resultat finns på resultatsidan.
Från Finland har vi fått trista nyheter. Ana (Skarjaks Arctic Accra) har avlivats på grund av sin PHPT, knappt sju år gammal. Mycket sorgligt och i framtiden förhoppningsvis onödigt, då ett enkelt blodprov kan visa om hundrna bär på genen redan innan de eventuellt får valpar.



 

29 maj I går kom ett brev från FCI i Belgien att Jonnas första titel C.I.B (International Beauty Champion) registrerats. 
 



 
 
20 maj 
Vi har besökt "sommarens" första utställning i helgen. Vi hade anmält Frode, Jonna, Mikko, Misa, Bolla och Helga och av dessa var det endast de hundar med prefixet Skarjaks (Frode och Bolla) som fick Ck, övriga hundar fick nöja sig med släta ettor. 
Sandra var väldigt nöjd med Frodes första Ck och han skötte sig jättebra. Tyvärr bedömdes keeshond och finsk spets samtidigt så jag och Malin missade det hela.


1 April
Jag har gjort om hemsidan lite här och där, mest syns det kanske på färgen som gått från grått till lila, kanske ett knep för att vända otur till tur och det behövs.
Misa visade sig vara anlagsbärare av PHPT och därför står vi nu på nytt utan avelstik, så jag har kommit fram till att inte satsa vidare på keeshond just nu, utan endast ha dem till sällskap och utställning. 

Vi har varit över till Finland på utställning, en liten resa på 65 mil enkel väg. Bäst gick det för Helga som blev BIR-veteran för 19 gången. Vi hoppade över veteranfinalen för att komma hem i vettig tid.
Hur det gick för Misa och Jonna kan ni läsa på resultatsidan. 


16 februari
Efter nyår var vi med Frode för att undersöka hans knäleder som var utan anmärkning. Hans bror Petter Northug har också Ua på sina knäleder.

Sen väntar vi på svar på Misas DNA-test för PHPT från USA. 

Förra lördagen ställde vi ut Jonna i Jokkmokk, hon fick ett första pris och blev trea i jaktklassen. På söndagen råkade hon ut för en olycka och fick ett brott på en av sina hörntänder så nu väntar vi på att få åka till tandläkaren med henne. Tur att det finns försäkringar.