.
 
 
2012
12 December


Risti (S. Cayenne) har vuxit och blivit större. Liknar sin mamma tycker jag.
Livlig och glad är hon enligt matte, Kristina.


16 september

I början av augusti var vi på sommarens sista utställning. Frode blev bästa hane och Jonna andra bästa tik. Vann gjorde en mycket fin tik, Kaitum Dalens Milla, tillsammans med husse, Anton Burman.
Bina (Älgstigens Inka) vägrade mätas så hon fick en nolla så det var ingen kul dag. Träning och åter träning blir det som gäller innan nästa försök.

Bina började jakten med att löpa så hon fick tillbringa de två första veckorna i koppel.
När hon väl fick börja har hon kämpat på bra men inte haft något flyt med sin skytt förrän idag, då hon fick sin först
a tjäderhöna på fall. Det var en STOR och stolt hund som kom hem till de andra hundarna i flocken.Frode och hans matte startade jakten med en tjädertupp den 25 augusti. Skönt tyckte Sandra som får tillbringa hösten hemma i Umeå medan Frode är i Arjeplog och jagar.

Tre jaktprovsstarter med Frode har vi också hunnit med. Resultatet blev två treor och ett nollpris. 


15 juli
Vi har varit på två utställningar den senaste tiden. I Gällivare blev Frode BIM med cacib och Bolla 3:e bästa tik och BIR-veteran.

I Sjulnäs, i går, var det Bolla som räddade dagen genom att placera sig som BIS-4 i veteranfinalen.
 Här kommer den utlovade bilden på Skarjaks Ole Einar B, tagen i Storuman i våras,när han blev Svensk utställningschampion. Vid kopplet står matte Eva Persson.Två av valparna ur Jonnas kull som föddes i april i fjol är patella-undersökta utan anmärkning. Det är Skarjaks Guld-Klas till Maalari och Skarjaks Ferry. Nu hoppas vi bara på lika bra resultat på de andra två.

26 juni
Lille Ville, Skarjaks Arctic Alert, föddes i augusti för snart 10 år sedan. Han hade ett stort navelbråck, så han blev kvar hos oss i väntan på att bli nog gammal för operation. På våren efter Ville opererats ringde en kvinna och undrade om Ville möjligtvis var Hunden för henne. Efter att Ville bott på prov hos Ann-Kristine i Norsjö i några veckor så blev de ett väl sammansvetsat par.
Ett drygt år senare flyttade även Mattis, Skarjaks Bold Bodyguard, till Ville och Ann-Kristine. Många kilometer har de avverkat tillsammans i skogarna runt Norsjö och Vikmanshyttan.
För drygt två år sedan utökades deras flock med Misa, Bergareds Dreams Come True, när vi valde att omplacera henne.


Förra söndagen träffade vi Ville för sista gången och då var han pigg och som vanligt. I går fick hans matte ta det svåra beslutet att avliva honom. Han drabbades av cancer och allt gick mycket fort. Tyvärr får vi inte ha våra hundar hos oss så många år, deras liv är allt för kort.

Kortet tog Sandra då vi såg Ville för sista gången. Han var så lik Helga att det var otroligt. Och precis som Helga var Ville en mycket speciell hund som kommer att saknas av många.26 juni
På väg till Umeå hälsade vi  på Risti i Pauträsk.
Hon hade vuxit till sig och blivit ännu sötare.
Dagen efter var det utställning i Vännäs.
Bina gjorde debut i juniorklass och hon fick Good med bra kritik som slutade med att pälskvaliteten och färgen avgjorde resultatet.
Frode blev BIR och Bolla BIR-veteran och 2:a bästa tik.
I finalen var det in och ut lika snabbt.


23 maj
Nu har alla valpar flyttat till sina nya hem och "lugnet" lägrat sig över huset, vi planerar inte någon ny kull förrän om två år.
Sommarens utställningssäsong har dragit igång på ett mycket bra sätt.
Bolla (Skarjaks Bold Beauty) följer i sin mor Helgas (Benito's Hillevi) spår och blev BIS-3 i veteranfinalen. Precis samma placering som Helga fick för 6 år sedan.Frode (Estil) var också med och blev BIM.
BIR blev Kaitum Dalens Khaila här med husse Ove Sjöström. Dömde gjorde Rony Doedjins från Holland
.


25 april
Det är tydligt att vissa märkliga egenskaper verkar ligga i generna, se bara på dessa bilder av Ronja 2009 och Chili 2012
. De ligger på samma ställe och är lika fascinerade av vatten. 

Ronja

Chili

18 april

I lördags fick S. Ole Einar B sitt sista Ck/Cert och blev Svensk utställningschampion. Dessutom blev han BIM endast slagen av en norsk tik.
Jag hoppas att jag kan lägga ut en bild så småningom.


Vi har också fått bekräftelse från FCI att S. Bold Beauty blivit tilldelad titeln C.I.B (International Beauty Champion).
Det är vår första (och sista?) keeshond som blivit internationell utställningschampion.
Det är betydligt enklare för en finsk spets att bli C.I.B eftersom det endast krävs två Cacib i två länder, medans det för keesen och även lapphunden krävs fyra Cacib i tre länder.


28 mars


I söndags tog S. Ole Einar B (Uro) sitt andra Ck i jaktklass så nu saknas det ett innan han kan tituleras Svensk utställningschampion.
Stort grattis till matte Eva.

17 mars

Här kommer en sammanfattning av årets första månader.

Rojjo (S. Guld-Klas till Maalari) har varit på utställning på hemmaplan i Pajala. Resultatet blev Excellent.

Molle (S. Mogren) har varit i Kalix på utställning. Han fick fin kritik och resultatet blev good.
I början av året fick två av Helgas söner,  S. Arctic Arrow (Lahko) S. Bold Bachelor (Plexus) sluta sina liv. Båda två för att slippa sina hudproblem. Jag kan bara konstatera att det var en mycket olyckligt kombination mellan Helga och Sixten där flera av avkommorna drabbades av klåda och allergi.
I söndags var Maja (S. Bold Ballerina) & S. Minna ute på äventyr tillsammans med matte, Mona och husse, Göran. De var ute på en fjällsjö och fiskade när de överraskades av dåligt väder. Ganska snabbt var sikten noll och de vågade inte köra vidare med sin skoter i blindo. De ringde till vänner som larmade fjällräddningen men vädret var så dåligt att det var omöjligt för dem att ta sig fram.
Alltså var det bara att sätta sig i skoterpulkan med hundarna och vänta på en ny dag med bättre väder. Maja med all sin päls tyckte att det var en varm och svettig natt.
Under måndagen lyckades fjällräddare ta sig fram till Mona och Göran och lotsa dem i säkerhet igen.Misa har varit sjuk, hon fick livmoderinflammation och blev opererad i onsdags. Hon verkar pigg och blir nog snart samma galna hund som hon var tidigare.

Till sist lite goda nyheter:
Den fjortonde mars föddes fem söta lapphundvalpar, alla tikar.

Allt är bra med mor och barn och valparna växer så det knakar.


22 februari

Så vitt jag kan bedöma så blir det nya små finska lapphundar här hos oss om några veckor. Ronja har förvandlats från en pigg ung hund till en lugn och sävlig ung hund, som går bakom i stället för att ligga i täten och kolla vad som händer. Hon är också grymt hungrig och tycker att det serveras på tok för lite mat. Spenarna har blivit stora och magen har blivit rund.

15 januariI mitten av mars hoppas vi på tillökning, då ska förhoppningsvis Ronja och Mikko få valpar.
Läs mer om hundarna på deras egna sidor.