.
 

 
2015
15 december
Det har varit en tid då det hänt mycket här. Somligt har varit roligt och annat mycket sorgligt.

Jag börjar med det ledsamma att Bolla, NordUCh C.I.B Skarjaks Bold Beauty, blev hastigt sjuk och fick avlivas i slutet av oktober.

Till det roligare hör att syskonen Ylvis och Flisa båda tagit pris på jaktprov. Ylvis ett förstapris och Flisa ett andra. Dessutom har Ylvis tagit sitt första svenska cert.

Ronjas valpar har också blivit åtta veckor och två av dem har flyttat till sina nya hem. De andra tre flyttar i slutet av denna vecka.

2015 är snart slut och vad 2016 har att erbjuda återstår att se.

Att solen kommer tillbaka kan vi i alla fall lita på.
24 okto
ber
För en vecka sen fick Ronja fem valpar, två tikar och tre hanar.
De växer som de ska och väger mellan 400 och 600 gram.

4 oktober
Nu är det dags att sammanfatta hösten så här långt.
Kort sagt kan man säga att inledningen av jakten gick tungt. Väldigt dålig föryngring och varmt som på sommaren gav dåliga förutsättningar. Lägger man sen till ett par halvskruttiga skyttar, lite hälta, två oinjagade unghundar, skendräktighet och noskvalster så blir det inte bra.
Bina (Älgstigens Inka) som har två förstapris på jaktprov och brukar vara säkerheten själv började med att vara skendräktig och mest vilja bädda ner sig med sina inbillade valpar och sen blev det ännu värre. Hon höll sig hela tiden inom hundra meter, jagade sork, skällde på ekorrar, gjorde massor av falska skall och verkade helt ointresserad av att hitta fågel. Det konstigaste av allt var att hon skällde på alla vattensamlingar hon kunde hitta och detta trots att det inte fanns ett liv där förutom grodyngel. Nu har vi behandlat alla hundar mot noskvalster och nu är nog Bina snart tillbaka där hon brukar vara. Hon har i alla fall börjat söka som hon ska och verkar ha slutat med att skälla på ekorrar och vattensamlingar och övergått till fågel.
Frode har varit halt till och från men han har i alla fall inte lidit av noskvalster utan är enligt Sandra och John bättre än någonsin. Jag har själv inte jagat med honom utan har haft fullt upp med de andra hundarna.
Unghundarna Ylvis och Flisa utvecklas bra och börjar så smått fungera som jakthundar. Ylvis har också varit påverkad av noskvalstren men det är förhoppningsvis bra nu.
Till sist är det Jonna som hunnit bli 11 år nu och inte orkar jaga så långa turer och måste vila mer mellan passen. Men hon visar att hon fortfarande kan.
De senaste tio dagarna har verkligen gått bra och jag hoppas att resten av hösten fortsätter i samma stil.


19 augusti
Minst en månad tidigare än vad jag trodde blev Ronja i löpen. I söndags for vi på kärleksresa och eftersom det inte direkt slog gnistor mellan henne och den hanhund vi tänkt oss så blev det att ta till plan B.
I stället åkte vi till den hane som jag eventuellt tänkt använda nästa år till Ronja och det visade sig att hon och Arpii fann varandra direkt.

Nu  väntar vi  med spänning på att få se om det blir småttingar om cirka nio veckor.
 15 augusti
Ny dator och ett nytt program, ska bli spännande att se om jag lyckas  uppdatera sidan. Om någon kan läsa detta och se en bild på herr och fru Laestander så har jag uppenbarligen lyckats.

Bilden är tagen lördagen den första augusti i Svenstavik, där vi tillbringade dagen på Jämtland/Härjedalens internationella hundutställning.
Fem av våra hundar var med och mest framgångsrika var utan tvekan de två yngsta, kullsyskonen S. Ylvis och S. Flisa.
Båda fick Ck och Cacib och blev bästa tik/hane. I tävlan om bäst i rasen var det lilla Flisa som vann. Dömde gjorde Anita Witmarsh.

Övriga resultat finns på resultatsidan.


Foto: Daniel Eriksson


26 juli

Lördagen den 18 juli tillbringade vi i ett vackert Kemi i Finland och det gick bränna sig i solen denna sommar också, fast jag inte trodde det. En ilsket röd axel har gjort sig påmind under veckan trots att regnet bara öser ner här hemma.
I röd skjorta som matchade Ylvis röda färg sprang husse John runt i ringen med sån framgång att Ylvis fick sitt första Cert och Cacib. Sorgligt nog hade han inte en enda konkurrent bland hanarna. I tävlingen om bäst i rasen var det tiken som vann.

Jag och Sandra fick visa resten av hundarna.
Bina blev andra bästa tik med Reserv-Cert och Reserv-Cacib som ju inte är vad man drömmer om och Jonna blev BIR-veteran.
Flisa och Kilpi fick VG båda två.

30 juni
 I lördags var vi till Norge på en mindre utställning i Bodö. Kilpi som för första gången gick att visa ganska bra blev BIM och fick ett litet cert. BIR-hunden heter Dagolas Örkkimörkki och är jättefin.   


Det gick även bra för Flisa som fick Ck och blev BIR.Dagen efter var det en NKK-utställning på samma plats och där lyckades det bäst för Bina som fick ytterligare ett utställningschampionat, det norska, att lägga till sina två tidigare.16 mars

Förra lördagen var det utställning i Kalix och domare var Kurt Nilsson.

Som tur var hade klubben hittat en lokal, så utställningen kunde hållas inomhus för det var ett förfärligt väder som SSF Norrbottens Kust och Inland bjöd på.

Bina (Älgstigens Inka) fick sitt tredje Cert/Ck och blev Svensk utställningschampion och eftersom hon har ett cert från Danmark sen i somras så blev hon även Dansk champion.

I juniorklass startade även Skarjaks Frode Junior och han fick VG och blev trea i klassen.

12 februari

Sandra och John var på SSF-utställning i Umeå och det gick bra för Bina som fick sitt andra svenska cert.
Ylvis fick VG och måste växa till sig lite än.
24 januari
Det har gått tre månader sen jag senast sammanfattade vad som hänt. Den 29 oktober var John till Arvidsjaur med Bina för att gå ett rörligt prov. Det gick precis så bra som vi kunde önska och det blev 78 poäng och ett första pris. Nu är det bara en etta som saknas innan jaktchampionatet.

Under november var vi både till Storuman och Arvidsjaur på utställning.
Jag hoppas på att Bina ska få Ck men det blev två VG.

2015 inleddes med löpperiod för de flesta tikarna. Något som är ganska nervpåfrestande. Tokiga tikar och ännu tokigare hanhundar och hur husfolket känner sig vill jag inte alls tänka på.

I tisdags var jag till veterinären för att vaccinera och göra hälsokoll på Ylvis, Flisa och Ronja och allt gick jättebra.
Ylvis och Flisa hade både knäleder (patella) och ögon utan anmärkning och båda är fulltandade. Faktiskt de första två finnspetsar vi ägt som haft alla tänder på plats.
På Ronja (Tamozen Floretta) gjordes en ögonlysning och den var också helt utan anmärkning.

Nästa planerade aktivitet är årsmöte i vår lokalklubb inom SSF och helgen efter bär det iväg på utställning i Umeå.
Om energin finns kommer det kanske en uppdatering efter detta.

Skarjaks Ylvis i Storuman.
Första starten i juniorklass med Excellent som resultat.
Fort Hjort Jonna i Arvidsjaur.
Drygt nio år gammal men i mycket god form blev Jonna tredje bästa tik.