.
 

 
2016

27 november
Vi pustar ut efter att ha gjort årets insats som utställningsarrangörer. Igår, lördag var det SSF-utställning i Arvidsjaur och det är en hel del ideelt arbete som ligger bakom ett sånt arrangemang. Dessutom får man lov att anmäla lite hundar för att stödja klubben och förhoppningsvis få det hela att gå ihop ekonomiskt också.
Gamla veteranen Jonna var definitivt anmäld av den anledningen. Hon har alltid älskat att visa upp sig och går verkligen igång i en utställningsring.
Jonna blev andra bästa tik med rena drömkritiken. Det är nästan så att man får tårar i ögonen när man ser en så gammal hund som rör sig så bra, var domarens omdöme om kennelns Grand Old Lady Fort Hjort JonnaSen hade vi med oss en av Binas valpar ur den kull som föddes i våras. Skarjaks Freja som nu blivit åtta månader och kanske vuxit till sig i mesta laget.
Freja for som en studsboll åt alla håll och tyckte nog att det mesta var ganska roligt. Ibland stod hon i alla fall med alla tassar på marken och visade upp sig.24 november

Hösten har gått och vi har tillbringat mycket tid i skogen.
Gamla Jonna hör inte bra nu, så hon har inte jagat något annat än att hon har följt med mig och Flisa på  några turer.
Frode har mest följt med John på kombinerad älg och fågeljakt och han jobbar hårt och det märks inte på honom att han är nästan nio år. På Flisas, Ylvis och Binas sidor har jag skrivit lite om hur deras höst varit.
Sen har vi haft en sällsynt lyckad höst på tävlingsfronten med tre champions på en vecka i slutet av november.
Just nu funderar vi på vilka hanhundar som kan vara lämpliga att använda i avel och det är sannerligen inte lätt.24 augusti

Det har varit dåligt med uppdateringar i sommar, får skylla på lathet i kombination med sjukdom och dödsfall i familjen.
Nu är det i alla fall dags för mig att ta mig i kragen och berätta lite av vad som hänt.
I början av juli körde jag och Sandra först till Gällivare på utställning där Flisa var vår enda anmälda hund. Hon fick sitt tredje cert och blev Svensk utställningschampion. Sen bar det av mot Finland för att hämta lilla Svea Skog eller Cantavia Utuhuntu som hon heter på stamtavlan. Förhoppningsvis ska hon uppfylla en del av våra förhoppningar och så småningom ge oss nya lapphundsvalpar.En vecka senare var Flisa i närkontakt med en orm. Hon svällde först upp runt nosen och sen åkte svullnaden ner mot halsen och frambenet. Hon blev riktigt halt och såg allmänt eländig ut i flera dagar. Nu är Flisa pigg igen och verkar inte ha några men av det som hänt.

I början av augusti åkte vi till Uleåborg på den hittils våtaste utställningen jag varit på. Vi slafsade fram i geggan på travbanan  med stor framgång. Både Flisa och Ylvis fick Cert och Cacib. Flisa blev BIR och Ylvis BIM. Ylvis blev Finsk utställningschampion  och båda två kommer att bli C.I.B efter att FCI har godkänt det.
Tuva fick sitt första Cacib och ett reserv-Cert.

Dagen efter var det utställning i ett grått men hyfsat torrt Överkalix.
Dömde gjorde Paula Heikkinen-Lehkonen från Finland och hon vände på BIR och BIM så det var Ylvis som vann över Flisa.
I gruppfinalen var det också Paula som dömde och hon måste verkligen ha gillat Yvis eftersom hon placerade honom som BIG2.


15 juni
Sista helgen i maj åkte vi först till SKK-utställningen i Sjulnäs och sedan vidare till SSF/Västerbottens Lappmarks utställning i Lycksele.
Smmaren hade verkligen anlänt och det var en behaglig temperatur i Sjulnäs. Solen höll sig snällt bakom molnen så vi slapp svettas och hundarna slapp bli överhettade.
Tre hundar hade vi anmält och man kan nog lugnt säga att det gick bra för dem.

Ylvis som saknade ett Ck för att bli champion började med att vinna jaktklassen med Ck och blev då SE UCH. Sen blev han bästa hane och så småningom BIR.
Jag fick förtroendet att visa honom och det gjorde jag med glädje.

Sen var det Flisas tur och för första gången sen hon blivit jaktmeriterad fick hon Ck i jaktklassen och blev sen andra bästa tik med Cert.


Sist ut av våra hundar var Tuva (Eswood Alcantara) och den hunden verkar vara född till att gå i en utställningsring. Dessutom ser hon bra ut och det i kombination med Malins handling gjorde att hon vann tikklassen med Cert och sedan blev BIR.
I finalen gick det som det brukar gå, både Ylvis och Tuva fick springa in och ut lika fort.På söndagen hölls utställningen på Gammplatsen i Lycksele där Utemässan hölls för andra året. Solen gömde sig inte bakom några moln och det var hett på planen där utställningsringarna var.


Sandra tog över utställningskopplet och visade sin nyblivna championhane själv och det gjorde hon bra. Varv på varv fick de springa. Först vann han championklassen som enda champion. Sen blev han bästa hane i konkurrens med Blåkölens Dacke som slog honom senast de tävlade och sen fick de vänta på att tikarna skulle bedömas.

Flisa som kommit över en del av sin "ringskräck" visade sig bra även på söndagen. På nytt vann hon jaktklassen i konkurrens med två andra tikar, där Kalliokosken Tuuli blev champion på sitt Ck. I bästa tikklass blev hon tvåa och fick sitt andra Cert på två dagar!

Så var det då dags för Ylvis att återvända till ringen för att första tävla mot den vinnande tiken, Börknäs Mirva, och där han vann och blev BIR.
Till sist var det tävlan om Best In Show mot norrbottenspetshanen Tjärbäckens Neo från Gunnarsbyn och där tyckte domare Thomas Eriksson att Ylvis var en lite bättre representamt för sin ras än vad Neo var.
Därmed blev Ylvis den fjärde av våra hundar att bli BIS på en SSF-utställning. Senast var det Fort Hjort Jonna som vann i Arvidsjaur 2011 och där dömde Thomas Eriksson!

20 maj
Alla valpar flyttade i början av maj och lugnet lägrade sig över huset.
Vi önskar alla nya hussar och mattar lycka till!

Först ut var Freja som bara flyttade ett par kilometer bort här i Arjeplog. Hon bor hos Per och Inga-Britt Holmgren.Hela vägen från Rättvik kom familjen Ollas för att ta med sig Fenja hem till sig. Fenja kommer att kallas Lea.Till sist kom Jarno Rautianen från Kajaani i Finland för att hämta Finn som ska kallas för Toma.


Ett par dagar senare kom Magnus Kauma från Matfors tillsammans med sin dotter för att hämta Froste.
Till Piteå flyttar Femtio som ska kallas Raija, hennes husse heter Stefan Engberg och matte, Carina.


16 april
Förra lördagen var vi på riksutställning i Piteå. En mycket trevlig utställning som nog Sandra lämnade med ett extra stort leende eftersom hon först vann en Garmin GPS på Frodes startnummer och sen fick Ylvis sitt andra Ck i jaktklass på två försök. Nu fattas det ett så blir Ylvis Svensk och Finsk utställningschampion.
Bilden här bredvid är Skarjaks kennels första uppfödargrupp som tack vare Mogrens deltagande kunde vara med. Tack Laila och Nicole för att ni väntade.
Gruppen fick ett hederspris men fick se sig besegrad av Akroyd's kennel.
Från väntster Sandra med Flisa (VG) John med Frode (VG) jag, Elisabet, med Ylvis (CK) och sist med inte minst Mogren (VG)


6 april


TuvaFörsta helgen i april var det dags för årets utställningspremiär i Kemijärvi i vårt östra grannland. Tuva (Eswood Alcantara) har nyss passerat 9 månaders ålder och tävlade därför i officiell klass för första gången och det gick verkligen bra. Hon blev andra bästa tik med sitt första och förhoppningsvis inte sista cert.

Med på resan var också Ylvis och Flisa och de var inte de enda finnspetsarna som var anmälda, det var totalt 52 stycken.
Både Ylvis och Flisa fick Excellent och blev fyra i sin klass. Ylvis var cool och lugn som vanligt och Flisa var lika knäpp som hon brukar vara. Bara hon ser ett utställningstält säger hon att Det här vill inte jag göra, det kan du glömma! Men ställer man sig utanför ringen så får vem som helst titta på tänderna och klämma på henne som de vill.
Jag blir galen, men det är bara fortsätta nöta så kanske det ger med sig.  
Ylvis

Flisa


9 mars

Det har varit en lugn inledning på året sedan vi varit till Östersund och parat Bina i början av januari. Resultatet av den resan kom i måndags morse. Fem fina valpar som föddes mycket lätt av en tik som är fantstiskt duktig på att ta hand om sina avkommor. Nu väntar en rolig tid med att se dem utvecklas fram tills de flyttar till sina nya familjer.
Mer om valparna finns här