n,.    

202120 Oktober
Det har varit en fin om än något blöt höst, som för min del varit psykiskt jobbig, då jag levt med vetskapen att det var Frodes sista.
Att bestämma sig för vilken dag det är dags att säga adjö till en älskad vän som inte är akut sjuk är det svåraste och viktigaste beslut man som hundägare måste ta.
Nu är han borta min pinnbärande, fiskeintresserade vän. En änglasnäll hund som som alltid älskat barn.


Jag har tillbringat många timmar i skogen under hösten.
 Bina (Älgstigens Inka) har blivit 10 år och fungerar fortfarande bra som jakthund och hon har fortfarande hörseln i behåll.

På de flesta turena med Bina har hon fått ha ledsagarservice och fått jaga med Frode som på grund av sin dåliga hörsel inte hittat någon egen fågel men som med liv och lust hjälp till att skälla om hon hittat någon,


Skarja (Guld-Stina) har  jobbat på bra under hösten.
11 september var det dags för jaktprov som gick både bra och dåligt. Det var många orrar som flög lite hit och dit och Skarja gjorde lämnanden och trasslade till det för sig så att ett förstapris blev en tvåa.
Nästa jaktprovsstart blev Skallkungen i Vindeln.
Det var inte särskilt bra förhållanden med regn och stark vind och det syntes på hundarnas resultat.
Under söndagens prov hittade Skarja en orre som satt 10 minuter och en tjädertupp som satt i 20 sekunder. Det blev 63 poäng och det resultatet räckte till att bli trea på Skallkungen och kvalificering till nästa års Nordiska mästerskap.
Värt att nämna är att Buskuddens Tuulikki som blev tvåa på Skallkungen är Ylvis dotter och således Skarjas kusin.

Skarjaks Guld-Kalla tog sin andra etta på jaktprov i Tängsta i augusti.
Dagen efter vägrade hon lämna mattes fötter och vad det beror på vet vi inte. Hon har sökt dåligt mest hela hösten men lyckades iallafall skälla ihop 64 och 52 poäng i oktober. Jag hoppas att detta löser sig så matte, Agneta, får tillbaka sin hund.

Skarjaks Guld-Myhrer har gått ett rörligt prov i mitten av september. Resultatet blev 61 poäng och ett tredje pris.


24 augusti

Skarja har gjort jaktprovsdebut och det gick fantastiskt bra.
Lördag blev det en trea med 59 poäng och på söndagen blev det hela 86 poäng och en solklar etta!

Vi har så klart inga färska jaktbilder då premiären inte är förrän i morgon så det blir bilder på Skarja från förra hösten.
17 augusti
Det är väldigt länge sedan jag senast uppdaterade hemsidan så jag ska försöka sammanfatta det viktigaste som hänt.I juli var jag och Sandra och hälsade på hemma hos Susanne och Tord för att träffa Skarjaks Kimi ur Flisas senate kull.
En mycket trevlig ung kille som ser ut att bli riktigt fin med tiden.

Skarjaks Kvikk ur Flisas senaste kull är patellaundersökt och precis som sina två bröder har Kvikk Patella U.A. och han har alla tänder också.


Skarjaks Pyry ur Sveas kull som är född i början av 2020 är HD-röntagd med resultatet C/C och utan anmärkning på hans armbågar.

Skarjaks Kvikk

Vår fodervärdstik, Skarjaks Lumi (Pyrys kullsyster), har fått A på sina höftleder och är armbåsledsröntgad utan anmärkning.
Ögonlysning är också gjord utan anmärkning och Lumi är även DNA-testad för Prcd-PRA och hon är fri från genen.
Förhoppningsvis blir det valpar för henne i framtiden.


Skarjaks Lumi

Den 16 augusti startade Skarjaks Guld-Kalla på jaktprov och det gick så bra att hon tog sitt andra förstapris så nu är jaktchampionatet nära.
Vi bugar och gratulerar och tackar matte, Agneta Åströms, fina jobb med Kalla.

Skarjaks Guld-Kalla med matte Agneta Åström

10 mars

Tyvärr så verkar det inte bli några finnspetsvalpar för oss under detta år.
Jag har varit och gjort ultraljud på Flisa och det syntes inga valpar på detta.
När det gäller Guld-Stina så blev det ingen lyckad parning, trots flera försök, så för henne blir det inte heller några valpar.
Det är väl bara att bryta ihop och komma igen till nästa år.


Skarjaks Guld-Stina drygt fem veckor gammal

5 mars

Kimi 1 årKirre 1 år

Två av valparna ur Flisas senaste kull tillsammans med Viterlidens Dålpe har varit till veterinären och fått sina knäleder och tänder undersökta.
Både Skarjaks Kirre och Skarjaks Kimi har patella u.a.
Kirre saknade en tand och Kimi är fulltandad.
Vi är tacksamma över att våra valpköpare undersöker sina hundar, då det är ett ovärderligt sätt att utvärdera sin avel.För ett par veckor sedan flyttade Svea och Ylvis valpar till sina nya hem. Fyra av de fem nya ägarna har anknytning till Arjeplog så vi kanske får träffa dem lite då och då.

Sita ska bo hos Karina Berglund och Robert Ström från Piteå, men kommer nog att tillbringa mycket tid i närheten av Jäkkvik

Loimu flyttade till Arjeplog och Marianne Hofman.


Akira ska bo med sin nya husse Rickard Lundkvist i Boden och hon kommer nog att vistas en hel del i Lövlund utanför Arjeplog.


Karhu flyttar till Långsjöby utanför Storuman tillsammans med matte Lina Ärlebrant. Karhu ska nog också vara lite i Arjeplogs kommun då Linas särbo Andreas, har stuga i Mellanström.


Malte är den enda av valparna vars familj inte har någon anknytning till Arjeplog.
Han har fått en stor familj där den yngsta medlemmen inte är med på bilden.
Matte heter Amanda Hübinette och kommer från Boden.
Här är hon tillsammmans med mamma, pappa och storebror.
5 februari
Nu har resultatet på DNA-testet på finska lapphunden Cantavia Utuhuntus valpar kommit och det visade sig att alla fem var finska spetsen Skarjaks Ylvis avkommor trots att det varit två planerade parningar strax innan.
Det var så klart en stor miss att ingen av dem var äkta lapphundar med de är inte mindre charmiga valpar för det och jag hoppas att de kommer att glädja sina nya mattar och hussar i många år framöver. Och att de ärver sina föräldrars bästa egenskaper för då kommer de att bli fantastiskt trevliga och friska hundar.
2005
 2006
 2007 2008 2009 2010
2011
2012
2013
20142015
2016
2017
2018
2019
2020