n,.    

2022

11 maj
Nu är det lugnt i huset med bara en ensam och deprimerad valp kvar.
Det är Skarjaks Maja ur Ensi-Lempis och Ylvis kull som vi valt att behålla.
De övriga har flyttat från Kiruna i norr till Idre i söder och vi önskar alla Lycka till!
 


En familebild på fyra generationer.
Till höger sitter mormorsmor Älgstigen Inka.
I mitten sitter mormor Skarjaks Flisa.
Till vänster sitter mamma Skarjaks Guld-Stina.
Längst fram sitter två av Guld-Stinas valpar och två av Mörönsyötin Ensi-Lempis och Skarjaks Ylvis valpar, som är barnbarn till Inka.


Valparna gillade kennelflickans besök, särskilt när hon bjöd på godis

Skarjaks Wille flyttar hela vägen ner till Idre där han ska bo med husse John-Olof Halvarsson, matte Ingunn och en Alaskan Husky som heter Hogna.

I Koskullskulle ska Skarjaks Calle bo tillsammans med Tony Jonsson och Frej.


Den sista valpen i kullen, Skarjaks Jonna, flyttar till Knakadalens kennel utanför Bredbyn där hon ska bo med den gamla finnsperstiken Teeri.
Husse heter Jan-Gunnar Jonsson och matte Annika Engman.
Hon kommer att kallas Järva.

Den enda tiken ur Guld-Stinas kull, Skarjaks Kajsa Kavat, ska bo utanför Jokkmokk tillsammans med en jämthundstik och sin husse Conny Kvickström.

På bilden är Skarjaks Alfons Åberg och husse Cristian Lindberg så lika varandra tycker jag.
Alfons ska bo med matte Pernilla och gamla finnspetshanen Knakadalens Ukko som kallas för Nitro.
Alfons kommer att kallas för Nobel och det passar bra till husse som är sprängare och som kommer att åka runt på jobb med hundarna Nitro och Nobel framöver.


Till trakterna utanför Boden flyttar Skarjaks Lilla Gubben. Hans husse heter Conny Enberg och matte Ann-Britt och han får en jämthundskompis att växa upp tillsammans med.

Skarjaks Mulle Meck flyttar till Torpshammar tillsammans med matte Jessica Pettersson och husse Mikael.
Mulle får bo tillsammans med en fyra år gammal plotthund och en ung haldenstövare.

Längst norrut, till Kiruna, flyttar Skarjaks Nicke Nyfiken.
Hans husse heter Leif Stålnacke och matte Marja-Leena och i hemmet finns även en cockerspaniel.
25 AprilDen här fina fågeln, Röjans vandringspris, har jag fått förmånen att ta hand om ett år och den fina tavlan får jag behålla.

Priset tillfaller den kvinnliga hundförare som under jaktprovssäsongen uppnått den högsta poängen på antingen utlyst eller rörligt jaktprov avlagt i Sverige.
Under säsongen 21-22 var jag den kvinna som tillsammans med Skarja som hade högst poäng (86) på det prov som också tog oss till Skallkungen20 April

I tisdags skjutsade vi alla valpar med skoter ut till en liten holme.
Själva skoterturen var inte särskilt populär men att hoppa runt i den stora skogen och upptäcka saker var desto roligare.
En av tikarna gjorde sitt bästa för att sabotera en myrstack, något som stackens innevånare inte blev särskilt förtjust över.
Det hela var väldigt tröttsamt så på vägen tillbaks sov nästan alla gott.14 april
Nu börjar det vara fullt upp med att ta hand om alla nio valpar som äter, pinkar och bajsar som om de vore minst 18 stycken.
I måndags var de ute för första gången en liten kort sväng och dagen efter blev det en längre stund utomhus.
Jag tog många foton och här är några av dem, vilken valp som är vilken vet jag inte riktigt.
Vi har satt på dem valphalsband i olika färger för att lättare hålla koll på vem som är vem.
Jag har skrivit vilken valp som har vilket halsband på deras egna sidor.


I november 2021 startade jag med Skarja (Skarjaks Guld-Stina) och Lempi (Mörönsyötin Ensi-Lempi) på jaktprov i skogarna utanför Vilhemina.
Förhållandena var allt annat än optimala för Skarja. Det var någon decimeter snöslask på marken och under dagen började det regna ganska mycket. Två fåglar som satt i tio minuter hittade Skarja och sen var det helt omöjligt att hitta en tredje fågel. Domaren ramlade i en bäck och det var tur att han inte förfrös sina händer innan vi var tillbaks vid bilen. Resultatet blev 70 poäng och ett andrapris.
Dagen efter hade snön tinat bort så det var lite bättre förutsättningar för Lempi som också hittade två fåglar. Först en tjädertupp ute på en myrholme som bestämde sig för att flyga efter några minuter. Den kom seglande över våra huvuden med Lempi efter sig och fortsatte bortåt. Sen hittade hon en fågel till (i träd?) som hon inte lyckades få koll på var den satt, men skällde med nöjaktig markering i tio minuter. Detta räckte till 60 poäng och ett tredejpris.

Två utställningar, efter ett jättelångt coronauppehåll, har vi också hunnit med.
Först i Boden där Lempi fick Exc i jaktklass och blev fyra i klassen. Skarja fick VG och Bina (Älgstigens Inka) deltog som veteran för första gången. Hon fick Ck och blev fjärde bästa tik.
En vecka senare var vi till ett mycket kallt Lycksele och där fick Skarja VG och Ylvis som nyss blivit åtta år deltog i sin första utställning som veteran. Han fick Ck och blev tredje bästa hane.

Nu hoppas vi på finnspetsvalpar då vi har parat både Lempi och Skarja.
Vi gjorde också ett misslyckat försök att para Flisa en sista gång. Vi får se om det blir ett nytt försök i sommar med detta.


Mörönsyötin Ensi-Lempi 2 år2005
 2006
 2007 2008 2009 2010
2011
2012
2013
20142015
2016
2017
2018
2019
2020
2021