.


Skarjaks kennel är en liten kennel belägen fem mil söder om Arjeplog i Norrbotten.

Namnet Skarjaks är lånat från två berg i närheten av Myrheden där vi bor. Skarja är samiska och betyder sax och kennelnamnet godkändes 1998.

Vi är en familj vars största intresse här i livet är hundar och allt som hör därtill.
Det är dels min man John, våra döttrar Sandra och Malin och så jag då, Elisabet.
Både jag och John har växt upp med hundar och haft egna sedan tonåren.

För trettio år sedan, efter diverse andra hundraser, bland annat Laika och Papillon, så köpte vi vår första Finska spets. Det var en tik som hette Vinmyrans Akita och som hade mycket att ge jaktmässigt men som inte var  någon särskilt bra familjehund i ett hem med små barn. Hon följdes av Tapion Saari och senare av vår stamtik, Tapion Neiti. Tyvärr fick vi inte möjlighet att forsätta med hennes linjer utan har valt att köpa in två olika tikar, Fort Hjort Jonna från Norge och Älgstigens Inka från Sverige. Sandra har dessutom hämtat en tik, Mörönsyötin Ensi-Lempi, från Finland för att bredda avelsbasen på kenneln.
Fort Hjort Jonnas och Älgstigens Inkas linjer har förenats efter en parning mellan Jonnas son, Frode Estil och Inka. Ur den kombinationen har vi behållit både en tik och en hane, Flisa och Ylvis som har visat sig kombinera ett rastypiskt utseende med bra jaktegenskaper. 

Vi har även haft Keeshond under många år, men efter att ha drabbats av diverse motgångar med våra keesar så har vi gjort ett långt uppehåll.
Vår stamtik kom från Benito's kennel och hette Hillevi men kallades Helga. Nu har en ny ättling till henne flyttat till Sverige från Eswood kennel i Finland och hon har fått en kull.

Eswood Alcantara 2 år

Dssutom finns två Finska lapphundar här, samtliga kommer från Finland.

Tamozen Floretta som fått två kullar och Cantavia Utuhuntu som fått sin första kull 2020, ur den kullen har vi behållit tiken Skarjaks Lumi på foder.Cantavia Utuhuntu 4,5 år


Vi har haft en sparsam uppfödning med knappt en kull om året där de flesta valparna varit finnspetsar.
Vår målsättning är att föda upp friska och sunda hundar med god mentalitet som kan vara till glädje under många år.

Vi arbetar för att meritera våra hundar både på utställning och på jaktprov.
Och det blir många utställningar eftersom jag är smått tokig i att åka på sådana.


Sommaren 2016
Skarjaks Ylvis och Cantavia Kagasvuokko åker båt
Malin och Sandra