Tamozen Floretta (Ronja)

S42768/2009
född 2009-05-05
HD B
Ögonlysning Ua 2011-05-27
Ronja på hunddata

Ronja var den första Finska lapphunden som flyttade in hos oss när vi bestämde oss för att byta ras från Keeshond då det bara strulade hela tiden.

Ronja kom från Kaasmarkku strax utanför Björneborg i södra Finland.
Hon var en liten tuff dam som snabbt tog plats i flocken.
Namnet fick hon för att hon liknade Ronja Rövardotter. Svarthårig med mörka ögon och för att hon precis som Ronja gillade att akta sig för farliga saker.
Till exempel aktade hon sig för att ramla ner från den stora sten som hon klättrat upp på.
När Ronja var valp hade hon en stor hobby och det var bad, det spelade ingen roll om det var i en sjö eller i en vattenskål.

Ronja på sin första valputställning i september 2009.

Ronja 5 månader. En blöt hund med stora öron.

Ronja 9 månader

När Ronja var ett år hade hon blivit ganska stor och var en riktigt charmig ung hund. och vi hade kommit fram till att Ronja inte skulle bli den sista Lapphunden hos oss.

Det blev ett flertal starter på utställning under sommaren 2010.
De flesta resultaten var ettor med eller utan Hp.
Kortet är taget i början av juni i Vännäs.


Ronja 2 år

I mars 2012 blev Ronja mamma till fem tikvalpar som flyttade till sina nya familjer i maj.
Här är hon tillsammans med tre av flickorna ute i vårsolen på ett renskinn.

En av dem används som renvallare av en samefamilj i norra Sverige. Detta är ett utdrag ur ett mail där matte berätter om Chili som kallas för Hilla:
Hainz säger att hon redan visat att hon är duktig att driva på renarna…hon har ju fått vara med från att vi tog henne och hon har fått testa på allt redan från början. Hon har sinne för hur hårt hon ska driva renarna och hon fattar att vila när hon får chans. När H stannar fyrhjuling och skoter så lägger hon sig där hon är. En hund som används inom renskötseln kan inte springa hela tiden, det orkar de inte, så därför måste de lära sig att stå och hålla balansen bakom chauffören på skoter och fyrhjuling. Förra vintern lärde hon sig att stå på skotersläden och i sommar har hon lärt sig stå på fyrhjulingen. Det är inte lätt kan jag säga skumpigt och skakigt så de måste jobba hela tiden för att inte ramla av!
Jag älskar att den här rasen kan arbeta när det erbjuds men oxå att de kan slappa och acceptera när det inte finns så mycket att göra


När Ronja blivit sex år, 2015, tyckte jag att det skulle vara intressant att få en bedömning på henne. Naturligtvis rasade pälsen av så snart Ronja fick höra talas om att hon skulle på utställning, men det var hon nog inte ensam om.
Hon fick i alla fall bra kritik och bedömningen excellent utan Ck av domaren Elisabeth Spillman Åkerlund.

I oktober samma år föddes fem valpar, tre tikar och två hanar. Det blev Ronjas sista kull eftersom hon blev kastrerad i samband med det kejsarsnitt som krävdes för att de två sista av valparna skulle komma ut.


Ronja när hon var sju år, en hund i sina bästa år.

Ronja är numer en gammal pensionär som fyllt 15 år i maj 2024 och hon håller min gamla mor vältränad med alla promenader de tar runt Arjeplogs samhälle. Då Ronja verkligen är en supersnäll hund som inte ställer till med något större liv, så länge hon inte ser en ekorre, så fungerar detta mycket bra.
Som hundägare är man ju aldrig ensam och jag hoppas att jag också kan ha hund när jag passerat åttioårsåldern.