Jonna
Jonna 3 år

Uppdateringar på Jonnas sida
2006   2007   2008   2009   2010   2014    2015 
  2017

C.I.B NORD UCH DK UCH Fort Hjort Jonna S41021/2005

f. 2005-03-28 d. 2017-07-28

Patella UA 1:a pris jaktprov

e. NORDUCH INTUCH NORDJCH INTJCH Tapion Paras S 28952/97
u. NO JCH FI JCH SE JCH INTJCH NMHF -06 -09 -10 NORDMHF -09 Tiukka N 00054/03


Jonnas StamtavlaJonnas pappa, Tapion Paras (8,5 år)
 
 

Jonna kommer ur en mycket välmeriterad "Nordisk kombination", där några av Sveriges, Finlands och Norges mest framgångsrika hundar finns. Mamma är Nordisk och internationell jaktchampion, Tiukka och pappa är både nordisk och internationell jakt och utställningschampion, Tapion Paras från Sverige, som för övrigt är helbror till våran egen Stina.
Morfar är FinJCh FinUCh NJCh SJCh Raita-Ahon Kiukku från Finland och mormor är NJCh SJCh IntJCh
Lakka-R från Norge. Hon är uppfödd av Tore Bjørnbet på kennel Fort Hjort i Trondheim tillsammans med ett gäng busiga syskon.


 

Jonna anpassade sig snabbt till livet i Sverige och utvecklades till att bli en fin representant för sin ras.
Hon är en äkta finnspets från nosen till svansen och i bland funderar jag verkligen varför man inte skaffar sig vandrande pinnar eller något annat lugnare djur.

Jonna är trots allt en riktigt trevlig liten hund som är lättlärd och har mycket fart över sig, hur mycket, kanske framgår av denna bild. Hon verkar utan tvekan bli den absolut snabbaste av de hundar vi hitintills haft.

I juli 2005 åkte vi på semester till Bollnäs med omnejd, Jonna gjorde sitt bästa för att gräva ner husvagnen i ett hål och förvandlade flera gräsmattor till mullvadshål. Sommaren 2006 bar det på nytt i väg med husvagnen och Jonna valde samma liggplats men nu fick hon nöja sig med att hålla huvudet under husvagnspallen, mer ryms inte. 2006

11 månader gammal, i mars 2006, fick Jonna sitt första Ck och även ett reserv-cert i Juuka i Finland, dömde gjorde Raimo M Viljanmaa.


Här är Jonna på utställning i Uleåborg i maj 2006. Hon fick fin kritik och ett första pris, dömde gjorde Saija Juutilainen och duktig handler var Sandra.

4 dagar efter sin 15-månadersdag, i juli 2006, tog Jonna sitt första Cacib och blev BIR på Gällivare internationella utställning, domare var Soile Bister och även denna gång var det Sandra som visade Jonna. Bra jobbat!

Tre utställningar hann vi med när vi semestrade i mellersta Finland under sommaren 2006. Jonnas resultat blev först två reserv-cert och till sist ett alldeles riktigt Finskt cert och cacib, utdelat av Teuvo Kangas.
Bilden är tagen i Ruukki där Jonna blev tredje bästa tik med reserv-cert, domare var Pekka Teini och Sandra höll i kopplet.

 
Tjädertuppar verkar vara Jonnas specialitet. 
De här två stora tupparna är resultatet av två dagars jakt, en med husse och den andra med matte.

 2007

I oktober 2007 startade Jonna på sitt första jaktprov och det blev ett tredjepris.

I slutet av 2007 blev Jonna mamma till sin första kull på fyra hanvalpar. 2008

I juni 2008 tog Jonna sitt andra cert denna gång i Norge. Domare var Oscar Wilhelm Nilssen, Norge, och vid kopplet stod som vanligt Sandra. Med på bilden är domarelev, Marianne Holmli.


I juli samma år bar det i väg till Uleåborg i Finland där Jonna fick sitt andra finska cert, dömde gjorde Raiomo M Viljanmaa, Finland.


Tre veckor senare, i Svenstavik, tog Jonna sitt första svenska cert och sitt tredje cacib. Dömde gjorde Per-Harald Nymark från Norge. 


I slutet av augusti fick Jonna sitt andra Norska cert och hon placerade sig även som Bäst i gruppen 4 i finalen. Domare var Knut- Helge Pedersen, Norge.

Hösten 2008 tog Jonna ett andrapris på jaktprov.


 2009

På den internationella utställningen i Gällivare i juni 2009 så gick det riktigt bra. Domaren, Ove Germundson gav Jonna en strålande kritik och även det andra Svenska certet. Dessutom tyckte han så mycket om Jonna att hon blev BIR.
En månad senare ställde vi ut Jonna för domaren, Leila Kärkäs från Finland. Resultatet blev ett BIR med cert och svenskt och norskt utställningschampionat. 
I finalen var det sedan Marianne Holmli från Norge som dömde och i konkurrens med 25 andra hundar ur spetshundsgruppen placerade hon Jonna som BIG 5 eller reserv som det kallas.

2010

Under hösten 2010 blev det fyra jaktprovsstarter med två treor och ett första-pris som resultat.
Ettan betyder att hon äntligen blir Finsk utställningschampion och det var väl på tiden eftersom hennes första cert faktiskt är finskt.Dessutom blev det fem utställningar för Jonna och hon blev BIR på fyra av dem. Utan tvekan så gillar hon att visa upp sig, och då helst i finalerna med mycket åskådare och gott om plats att springa på.

På SSF-utställningen i Arvidsjaur blev Jonna Best in Show, dömde gjorde Thomas Eriksson.

Foto: Matts Bildström
 

2014

I augusti 2014 nio år gammal blev Jonna Dansk champion.
Dömde gjorde Terri Griffin från Irland.

201511 år gammal är Jonna fortfarande en jakthund att räkna med. Hörseln är fortfarande bra och även om kroppen börjar bli stel och orken inte är den samma som förr så är förmågan att hitta byten, oavsett om det är tjäder eller mård, fortfarande på topp. Precis som när hon var yngre så finns det bara ett läge och det är ständig jakt. Harar, älgar, sorkar, minkar, sjöfåglar och ekorrar, allt är intressant för en hund som Jonna.2017I slutet av juli valde vi att låta Jonna somna in.
Hon har varit en kärnfrisk hund som endast besökt veterinär för småsaker under sitt tolvåriga liv.
En rotfyllning av en canintand är den enda större åtgärd hon varit med om.
Många gånger har Jonna stuckit iväg på långa svängar eftersom hon gillat älgjakt men hon har alltid kommit hem även om det blivit sent.
Bilåkning tyckte hon var pest och pina, trots det fick hon ändå åka runt i norden.
En av Jonnas sista bravader var att hon agerade grythund och tappade ett av våra nyare pejlhalsband under marken,
fast jag är glad att hon kom ut igen även om det var utan halsband.
Jonnas linjer lever vidare i Frode och hans avkommor Ylvis och Flisa.