.
 
 
2011

17 December
Höstens jakt fick ett ganska snabbt slut då Frode blev sjuk eftersom jag inte vågade lämna honom ensam sen han kommit hem från Öjebyn.
Efter att ha tömt ett tiotal antibiotikaförpackningar och färdats i skytteltrafik mellan Arjeplog och Öjebyn har det mesta lugnat ner sig igen och tur är väl det.
I november var Bina (Älgstigens Inka) och Molle (Skarjaks Mogren) på sin första utställningar. Båda tävlade i valpklass och båda blev 2:a utan hederspris. 
 


I december åkte vi till Stockholm med Jonna och Frode och det gick väl inte riktigt som jag trodde. Det blev Frode som tog hem titeln, Nordisk Vinnare -11 och Jonna fick inte ens Ck. Det kändes härligt efter allt som hänt under hösten. För att citera Mikkos matte, Marianne, "Det är stort att vinna men större att överleva".
29 augusti

Frode tar det lugnt i förtältet mellan jaktproven. 


Förra helgen var vi på jaktprov i Arvidsjaur. Vädret var inte det bästa, det växlade mellan hällregn, duggregn och mulet. Frode hade i alla fall ganska tur och undgick det värsta regnet.
Resultatet blev 61 och 70 poäng, det vill säga en trea och en tvåa. Tack vare andrapriset så blir Frode Finsk utställningschampion.


Sen har Malin och Frode gjort jaktpremiär. För Frode var det årets första fågel och för Malin var det den första egna.


24 juli

Frode har varit på internationell utställning i Torneå. Där gick allt jättebra och han fick cert, cacib och blev BIR.
Efter sitt fjärde cacib på drygt ett år så blir han C.I.B (internationell utställningschampion) efter FCI:s godkännande.
Men vi får vänta/hoppas på mer jaktmeriter innan Frode blir Finsk utställningschampion.


18 juli


Vi har varit på två utställningar sedan sist. Först till Trondheim och sedan till Piteå. Resultaten finns här.

Annars är det min nya valp Bina, Älgstigens Inka, som har tagit vår tid och uppmärksamhet. Vi hämtade henne från Jämtland för snart två veckor sedan.
Särskilt glad blev nog Ronja som fick en ny lekkamrat när Jonnas valpar flyttat.


Jag och Bina med hennes uppfödare Peter och Maria.25 juni


Pingsthelgen tillbringade vi hettan i Vännäs. Det var 33 hemska grader på lördagen, då vi gjorde ett snabbstopp på Lapphundsspecial med Ronja som fick Very good trots att hon borde gå i nakenhundsklassen.
Dagen efter var det internationell utställning och där gick det kanonbra för våra egenuppfödda hundar, Frode och Bolla.
Frode blev SE UCH och Bolla tog sitt fjärde Cacib och blir därmed vår första keeshond som blivit Internationell utställningschampion (efter att FCI godkänt det)

Den snygga BIR-hunden heter Benito's Roderick, här med matte Christina.Helgen efter bar det av norrut mot Gällivare där vädret var betydligt svalare och ostadigare än i Vännäs.
Frode och Bolla fortsatte göra fina resultat. Båda två blev BIR med Cacib.

BIM blev Kaitum Dalens Khaila

För första gången var det två Skarjakshundar i gruppfinalen och det gick som vanligt, fort in och fort ut.


9 juni


För en vecka sen lämnade Skarjaks Guld-Klas Arjeplog, för att flytta till Pajala. Han kommer att bo hos Tobbe, Frida, Fanny och labradoren Lillen. Eller om jag känner finnspetsen rätt så kommer de att bo hos honom.
Ägare till Klas är Jan Jatko, som också äger valparnas pappa, Kolgårdens Råssko.
30 maj


Pust. Nu har tre av valparna flyttat, det är bara Klas som väntar på att husse och matte ska komma. Det är skönt men också riktigt sorgligt.
Vi önskar alla lycka till!


Ferry flyttar med sin husse Mats till Jämtland.
Han ska följa med och göra skogsbruksplaner i sommar, om han inte ligger och vilar på altanen med matte.

Hellner blir Västerbottning och ska bo i Villhelmina med sin husse Erik.

Molle får en stor familj med både Berguvar och Påfåglar i flocken. Han ska bo med matte Laila och hennes familj utanför Boden.


22 maj


Här är det full rulle, vi håller på att känna oss lite slitna av allt valpliv, alla utom Ronja som njuter varje sekund. Tur att det bra är en vecka kvar innan det börjar lugna ner sig lite för oss andra.

Igår var vi i alla fall till Sjulnäs och sommarens första utställning.
Ronja fick som vanligt kritik för att hon är för tunn och inte blir det ju nåt bättre av att hon fäller för fullt ,men jag är ändå nöjd med kritiken hon fick.
För Frode gick det desto bättre, han fick sitt andra cert och vi hoppas på det tredje och sista under sommaren.
5 april


Nu har de kommit!
I söndags föddes fyra hanvalpar, som trots att de hade en lite knölig väg ut i livet är mycket pigga.
Två av dem ska heta Hellner och Ferry, men de övrigas namn diskuterar vi ännu, man kan ju inte döpa en hund till Svan.
Guld-Klas har varit på förslag efter Arjeplogs enda OS-guldmedaljör (skidskytte OS i Squaw Valley 1960) men vi får se vad det blir.


5 mars


Skarjaks Ole Einar B


För två veckor sedan fick vi fina nyheter från Ole Einars matte, Eva
. De hade gjort den 30 mil långa resan från Gäddede till SSF-utställningen i Bredbyn där Lennart Edlund dömde och jag gissar att resan hem gick lätt efter dagens fina resultat.
Ole Einar tog storslam med cert, BIR och Best in Show.
Grattis!!

Vi var till Torneå förra lördagen och både Ronja och Frode fick good som resultat så det var väl inte någon höjdarresa precis.

Vad gäller Jonna så verkar hon vara dräktig, men, men jag har inbillat mig saker förr.

1 februari
Hemma igen efter en resa i hundens tecken. Vi började i Pajala med ett besök hos Maalarigårdens kennel och Kolgårdens Råssko. Det var kärlek (eller lust) vid första anblicken så nu är det bara att vänta på valpar.
Under tiden tog Malin Frode med sig till Sandra i Umeå och på söndagen träffades vi allihop i Robertsfors på utställning.
Detta är första tillfället med de nya samnordiska utställningsreglerna och det var ju intressant att se hur det fungerade, men det tar väl ett tag innan man börjar förstå hur det är.
Det var samma domare som dömde i Arvidsjaur i slutet av november och Frode hade genomgått en dramatisk försämring på två månader, från andra bästa hane till good som tycks motsvara en svag tvåa enligt de gamla reglerna. Inte mycket satt på rätt ställe vid detta tillfälle, men det kanske berodde på att det var ljusare nu så att Frodes fel och brister syntes bättre. Jonna höll i alla fall ungefär samma kvalitet och blev andra bästa tik23 Januari
Nytt år och nya förhoppningar.
Vad vi hoppas på mest så här i årets början är att Jonna ska få valpar i månadsskiftet mars/april och med lite tur blir det så. Men först måste det bli parning.
Två utställningar är också inplanerade så här i årets början, i Robertsfors nästa söndag och i Torneå om ungefär en månad.
Annars är det lite lugnt och tråkigt här. För det mesta är det för kallt för att vara ute någon längre tid men tack och lov så går vi mot vår och varmare dagar.