Rasbeskrivning för Finsk Spets

Hemland: Finland

Användningsområde: Används framförallt som skällande fågelhund vid jakt efter tjäder och orre.

Helhetsintryck: En i det närmaste kvadratisk spetshund med käck hållning och livligt temperament, där speciellt ögon, öron och svans ger uttryck för livlighet.

Huvud: Huvudet skall vara medelstort och torrt, med tydlig pannavsats och något kupig panna. Nospartiet ska vara tillräckligt finskuret och torrt, ovanifrån och från sidan jämt avsmalnande. Svart nosspegel . Läpparna skall vara väl slutna.

Bett: Saxbett med väl utvecklade tänder.

Ögon: Ögonen skall vara medelstora, mandelformade, helst mörka och med livligt uttryck. De får inte vara utstående.

Öron: Öronen skall vara relativt små, styvt upprättstående och spetsiga, invändigt finhåriga och mycket rörliga.

Hals

Halsen skall vara muskulös med god resning och av medellängd. Genom en riklig hårbeklädnad ger den hos hanhunden ett kort intryck.

Kropp

Ryggen skall vara kort, relativt rak och kraftig. Korset ska vara välutvecklat, muskulöst och svagt sluttande. Bröstkorgen ska vara djup med väl välvda revben. Buklinjen ska vara obetydligt uppdragen.

Extremiteter

Skuldrorna ska vara vällagda. Frambenen ska vara torra, kraftiga och framifrån sett raka.  Bakbenen skall vara kraftiga och tydligt vinklade och bakifrån sett raka. Tassarna skall vara helst runda.

Svans: Svansen är relativt högt ansatt och bärs i en båge i höjd eller strax ovanför, vid sidan av rygglinjen, löst ringlad tätt vid sidan om låret med svansspetsen placerad i lårets mitt.

Rörelser:  I skritt och trav ska rörelserna vara jämna, flytande och vägvinnande i förening med en fast rygglinje. I skritt och långsam trav ska såväl fram- som bakbensrörelserna vara parallella.

Päls

Pälsen ska bestå av två slag, ett undre fint och tätt hår "bottenull" och ett som täcker detta "täckhår". Täckhåret på huvudet och benens framsida ska vara kort och åtliggande. På bålen relativt långt, halvt eller helt upprättstående. Strävare hår på hals och rygg. Speciellt hanhunden har grövre, betydligt längre och strävare hår på bogarna. Lårens baksidor har långt hår. Svansen ska ha riklig fana.

Färg: Ska vara röd eller gulröd och helst klar. Den är ljusare på insidan av öron, kinder, underkäken, bringan, buken, på benens insidor, på lårens baksidor och på svansens undersida.. Vitt på tassar och vit strimma på bröstet tolereras, likaså en aning svart på läppar och på ryggen, enstaka stickelhår med svart spets.

Storlek: Idealhöjd för hanhund: 47 cm. Idealhöjd för tik: 42 cm. Avvikelse: Plus, minus 3 cm.

Fel: Köttigt huvud. Grovt nosparti. Svagt utvecklad underkäke.
Öron som är framåtriktade i skarp vinkel, utåtriktade, öronspetsar som närmar sig varandra. Sladdriga öron, öron som på insidan är långhåriga.
Gula ögon och glosögon.
Inåtvända armbågar. Allt för vek mellanfot.
Slappt eller för hårt ringlad svans.
Långt och mjukt, liksom alltför kort, åtliggande, vågig eller lockig päls.
Oren färg, i synnerhet skarpt avgränsad brokighet.
Sporrar förfular.