2,5 år

4 år
Uppdateringar på Binas sida
2011   2012   2013   2014   2015   2016  2019

SE JCH NORD UCH Älgstigens Inka (Bina) SE38474/2011 

f. 2011-05-11

SEUCH DKUCH NOUCH

f. 2011-05-11 Patella Ua
1* Cacit

e. S22535/2008  SE UCH SE JCH Häggingåsens Ymer

u. S40782/2005  Kolåsens Ina
Binas stamtavla

Sommaren 2011 utökades vår kennel med en valp från Älgstigens kennel i Jämtland.

Om allt går väl så hoppas vi på att hon ska bli mor till nya Skarjakshundar om några år.
Ännu så länge så nöjer hon sig med att leka med Ronja och annat skoj.


10 månader

2011Det är mycket nytt att uppleva när man är liten.
Åka båt och ramla i vattnet till exempel
.
Eller plocka hjortron och försvinna i markvegetationen.


Bina har vuxit en hel del och blivit ganska mycket klokare. Vi har varit lite i skogen med henne och hon har skällt några orr- och tjäder-hönor men det har inte blivit tillfälle att skjuta någon.
Däremot är hon en hejare på att jaga lämlar och dem vimlar det av i skogen här i Arjeplog denna höst.


4 månader


2012

Livet med Bina har gjort att jag stundtals ifrågasatt min egen kompetens som "hunduppfostrare". Hon har tänjt på gränserna för vad mitt tålamod klarar av och även gett mig ny kunskap ifråga om att laga sönderbitna saker. Trots det är det lätt att tycka om Bina som har ett mycket mindre stressat temperament än vad Jonna har (hur nu det kan gå ihop med allt söndertuggat). Och takt med att hon blir äldre så växer väl mycket av hennes tokerier bort.

Bina verkar ha stor arbetslust i skogen och en stor förmåga att finna fågel, så det blir en spännande höst som kommer.


9 månader

Binas första fågel, en tjäderhöna som Bina hittade och började skälla. Hönan flyttade sen och kom och satte sig där jag stod, så det var bara att vänta på hunden som kom efter.
Ibland har man tur.
Nästa fågel hon skällde var en tupp och då var det slut med turen för då klickade bössan tre gånger. När det väl small hade jag nog glömt att sikta så det blev inget med det.

Resten av hösten har Bina fungerat mycket bra. Hon har hittat fågel alla dagar utom en.
Bina är väldigt tyst i skogen och skäller inte i onödan (när det inte är ekorre, även om det blivit bättre). Hemma och överallt annat så skäller hon nästan hela tiden. Jag har fått många gråa hår över detta. Men det spelar ingen roll, Bina är min favorit.18 månader 2013Under året har vi legat i hårdträning med mätning på utställning och det fungerar mycket bra nu. 
På de flesta utställningar har Bina tävlat i nakenhundsklassen för svartryggade finnspetsar och fått VG som bästa resultat.
Nu har den nya pälsen nästan växt tillbaka och den är röd och inte svart så det ska bli intressant att ställa ut henne nästa gång.

Jaktsäsongen har börjat bra med två andrapris på jaktprov och en hårt arbetande hund.
72 poäng är högsta resultatet och det tog hon genom förnyat skall på en tjädertupp som flyttade mellan 400-500 meter.Jag är verkligen nöjd med Binas kvaliteter som jakthund. Det har inte varit många dagar i höst som hon inte skällt fågel.
Här har Sandra skjutit en fågel för henne.

I början av oktober var vi med Bina till Harstad på utställning. Där fick hon sitt första Ck och även R-cert och R-cacib. Dömde gjorde Kennet Edh. 

2014I november 2013 fick Bina sin första kull valpar, tre hanar och två tikar. Hon har verkligen varit en toppenmamma som satsat allt på ta hand om sina valpar.
Den mat och de ben, samt en frusen älgklöv, som hon kommit över har burits hem och placerats i valplådan. Hon har organiserat lekar och anpassat dem efter sina valpars olika temperament.

I slutet av januari flyttade tre av dem till nya hem och två, Flisa och Ylvis, blev kvar här.
I maj 2014 fick Bina sitt första cert och blev BIR. Dömde gjorde Erja Nummi från FinlandEtt dansk cert fick Bina i Fuglebjerg i augusti, dömde gjorde Ashleigh Griffin från Irland.

Två veckor senare var det dags för jaktprovspremiär med två andrapris som resultat.

Den 23 augusti startade jag och Bina på det internationella jaktprovet i Malå.
Det gick fantastiskt bra och resultatet blev 79 poäng och det var dagens bästa resultat med Cacit
.


Den här hösten har Bina fortsatt att bevisa att hon är en bra jakthund. Hon är duktig på att hitta fågel och är vår första orrspecialist.
Efter flera ytlysta jaktprovssatarter under hösten med lite varierande resultat så startade vi Bina på ett rörlig prov i slutet av oktober. Tre tjäderhönor satt full tid och det blev 78 poäng och det andra förstapriset.

 
2015

I februari fick Bina sitt andra Cert på SSF-utställning i Umeå och en månad senare kom det sista Ck:et i Kalix och Bina blev Svensk utställningschampion.
Eftersom hon har ett Cert från Danmark sen i somras blev hon Dansk utställningschampion på samma gång.


Den fula ankungen Bina verkar ha blivit en svan som vuxen. Efter att ha varit i Bodö, Norge, på utställning i juni så fick hon sitt tredje cert i år på tre försök, så nu kan Bina titulera sig Norsk champion också.
2016


Binas andra kull föddes i mars och det blev tre tikar och två hanar som alla verkar lovande.Att jaga med Bina kan ge en grå hår eftersom hon är allt för intresserad av ekorre. Det är vansinnigt irriterande att smyga på ett skall bara för att upptäcka en ekorre i trädet, grrrr.

Oftast skäller hon i alla fall fågel och här är hon tillsammans med Malin på jakttur.

Den 16 november, just innan snön började vräka ner, tog John ledigt från jobbet för att hinna med ett sista jaktprov för hösten. I skogarna vid Rebnis hittade de bra med fågel, mest orrar och tjäderhönor. Tre av dem satt snällt medan Bina skällde på dem i 10 minuter och med fina förföljanden och inga fel så blev det 77 poäng och Binas tredje förstapris. Det innebär att hon blev Svensk jaktchampion!!!!

2019
Bina har hunnit bli åtta år nu. Tyvärr har hon inte blivit mycket lugnare och klokare med åren, hon ser verkligen ut precis som Toker i den tecknade Snövitfilmen när hon är som knasigast.
Fjorton valpar fördelat på tre kullar har fått. Den sista parningen resulterade i ett kejsarsnitt och en död valp så nu är Bina pensionerad från valplådan.
Fotot är taget i augusti 2018 när vi var i Finland på utställning.