n,.    

2022

25 oktober

Tre av valparna som föddes i våras har fått fågel och det är verkligen jätteroligt när det lyckas för den nya generationen.
Vår Maja får fortsätta vänta på första fågeln, då förhållandena där vi jagar har varit väldigt besvärliga.

I höst har vi växlat mellan att ta hand om Sveas valp Queen E som föddes 9 september och att vandra i skogen för att söka efter fåglar som inte finns. Det är utan tvekan den sämsta fågeltillgång som jag upplevt och höstens ståndskall kan lätt räknas.
Ett undantag var helgen när vi deltog på Nordiska Mästerskapen för skällande fågelhundar som hölls på "hemmaplan" i Arvidsjaur. Det var en god fågeltillgång i Reivoreservatet där samtliga hundar gick till pris och det blev totalt åtta förstapris under helgen.
Skarja (Skarjaks Guld-Stina) som tog sin andra etta blev femma av de tolv hundarna som deltog.

20 augusti
 Förra helgen var jag och Sandra på en utställningsresa.
På lördag var det utställning för bland annat grupp 5 i Rovaniemi. Det var en av de mer trafikerade utställningsplatserna som vi varit på då ringarna var belägna ca 20 meter från  E75:an.
Jag är full av beundran för hur långt Finland har kommit i användandet av datorer och internet. Jag köpte den digitala katalogen för 31 kronor och i den kom resultaten för varje enskild hund så snart som den var bedömd och när varje klass var färdigbedömd visades de resultaten också direkt.
 Kritiken på tre av fyra hundar fick vi också på mejl, endast lapphundarna fick sin kritik på gammeldags sätt på papper.Resultaten för dagen kunde ha varit bättre.
Bäst gick det för Skarjaks Ylvis som blev bästa veteran med Veteran-cert.
 Mörönsyötin Ensi-Lempi fick VG.
Skarjaks Exeptionelle Elmer (Kero) fick "bara" Exc utan Ck. Han var för lång både här och där.
Finsk lapphund var utställningens största ras med 42 anmälda. I öppenklass tikar där Skarjaks Lumi tävlade var det 10 stycken som startade.
Lumi, som är helt urfälld nu, fick Excellent och blev fyra i klassen där endast två stycken fick Ck. Ett resultat som man väl får vara nöjd med.På söndag var det nationell utställning i Överkalix med ett fantastiskt väder.
Jag visade Lumis bror, Skarjaks Kaamos, som fick excellent och blev 3:a i och sist i öppen klass mycket beroende på att han inte gillade de andra hanhundarna särskilt mycket.
Lumi fick very good.Sen var det dags för de finska spetsarna och det var på vippen att vi skulle ha missat bedömningen.
Skarjaks Guld-Stina (Skarja) fick excellent och blev tvåa i jaktklassen efter Mörönsyötin Ensi-Lempi som fick sitt första certifikat och blev andra bästa tik.
Efter det var det bara att börja vänta och vänta då det blivit domarändring på keeshond och de blev bedömda allra sist på dagen.
Det var tydligen bra för Skarjaks Exceptionelle Elmer (Kero) som var lagomt spak för att röra sig i cirkel och inte bara rakt fram och bort som han har haft lust att göra i sommar.
Kero fick sitt tredje cert på tre försök och blev Svensk utställningschampion.
Så det var ganska lätt att köra hem med de resultaten i bagaget.


27 juli

Den 15 juli var det dags för årets andra utställning och för Lilly och Oskars första och förhoppningsvis inte sista besök vid en utställningsring.
Sjulnäs utanför Piteå var platsen och trots stora hotande moln så var vädret riktigt behagligt.


Malin gjorde comeback genom att visa Skarjaks Ylvis som fick Ck och blev BIR-veteran.
Som vanligt var det lika fort in som ut i veteranfinalen.Skarjaks Lumi hade med sig sin matte Frid med barn och barnbarn så hon hade en rejäl hejaklack.
Totalt deltog 11 tikar och av dessa blev Lumi tvåa med R-cert och R-nordic cert.


Dagens sista ras var keeshond och det hela drog ut så mycket på tiden att vi fick byta ring för att finalen började i den ring vi skulle ha varit i.
Skarjaks Exeptionelle Elmer "Kero" som var hispig och halvgalen när jag försökte värma upp, skärpte sig och uppförde sig rätt okej under bedömningen.
Kero fick sitt andra cert och blev tredje bästa hane så nu hoppas vi på att det sista kommer i Överkalix om några veckor.
10 juli

Skarjaks kennel har gjort en liten generationsväxling, åtminstone på papper.
John har lämnat kenneln så att vi kunde söka in båda våra döttrar, Sandra och Malin på samma gång.22 juni

Äntligen har utställningarna kommit igång på riktigt efter coronauppehållet, men nu har vi istället ett bränslepris som gör bilkörning till ett mycket dyrbart nöje. Vi återupptog utställandet i ett småregnigt Vännäs och det gick verkligen fantastiskt bra för våra hundar.Skarjaks Ylvis som tävlar i veteranklass numer inledde dagen med att bli BIR-veteran med Nordiskt reserv-cert och andra bästa hane.
Ylvis som aldrig gillat utställningar särskilt mycket visar upp sig riktigt bra trots detta och han är ju en stilig äldre herre.


Kero (Skarjaks Exceptionelle Elmer) som är en riktig coronahund på så sätt att han är helt otränad  och totalt vild tyckte nog att det var ganska roligt. Men det var inte lätt att få honom att förstå nyttan av att röra sig i cirkel när allt spännande hände utanför ringen. Trots detta fick Kero mycket bra kritik och blev även han andra bästa hane med Cert och Nordiskt reserv-cert.


Till sist var det Skarjaks Lumis tur att inleda sin karriär i utställningsringen. Lumi verkar vara född till detta med att visa upp sig och hon rör sig verkligen fantastiskt bra.
Lumi var den enda av tikarna som fick Ck så hon blev bästa tik med  Cert och Nordiskt Cert.
Till sist blev Lumi BIR i konkurrens med dagens bästa hane som kom  från Finland och heter FIUCH SEUCH Taruaarteen Veljeni Leijonamieli.
11 maj
Nu är det lugnt i huset med bara en ensam och deprimerad valp kvar.
Det är Skarjaks Maja ur Ensi-Lempis och Ylvis kull som vi valt att behålla.
De övriga har flyttat från Kiruna i norr till Idre i söder och vi önskar alla Lycka till!
 


En familebild på fyra generationer.
Till höger sitter mormorsmor Älgstigen Inka.
I mitten sitter mormor Skarjaks Flisa.
Till vänster sitter mamma Skarjaks Guld-Stina.
Längst fram sitter två av Guld-Stinas valpar och två av Mörönsyötin Ensi-Lempis och Skarjaks Ylvis valpar, som är barnbarn till Inka.


Valparna gillade kennelflickans besök, särskilt när hon bjöd på godis

Skarjaks Wille flyttar hela vägen ner till Idre där han ska bo med husse John-Olof Halvarsson, matte Ingunn och en Alaskan Husky som heter Hogna.

I Koskullskulle ska Skarjaks Calle bo tillsammans med Tony Jonsson och Frej.


Den sista valpen i kullen, Skarjaks Jonna, flyttar till Knakadalens kennel utanför Bredbyn där hon ska bo med den gamla finnsperstiken Teeri.
Husse heter Jan-Gunnar Jonsson och matte Annika Engman.
Hon kommer att kallas Järva.

Den enda tiken ur Guld-Stinas kull, Skarjaks Kajsa Kavat, ska bo utanför Jokkmokk tillsammans med en jämthundstik och sin husse Conny Kvickström.

På bilden är Skarjaks Alfons Åberg och husse Cristian Lindberg så lika varandra tycker jag.
Alfons ska bo med matte Pernilla och gamla finnspetshanen Knakadalens Ukko som kallas för Nitro.
Alfons kommer att kallas för Nobel och det passar bra till husse som är sprängare och som kommer att åka runt på jobb med hundarna Nitro och Nobel framöver.


Till trakterna utanför Boden flyttar Skarjaks Lilla Gubben. Hans husse heter Conny Enberg och matte Ann-Britt och han får en jämthundskompis att växa upp tillsammans med.

Skarjaks Mulle Meck flyttar till Torpshammar tillsammans med matte Jessica Pettersson och husse Mikael.
Mulle får bo tillsammans med en fyra år gammal plotthund och en ung haldenstövare.

Längst norrut, till Kiruna, flyttar Skarjaks Nicke Nyfiken.
Hans husse heter Leif Stålnacke och matte Marja-Leena och i hemmet finns även en cockerspaniel.
25 AprilDen här fina fågeln, Röjans vandringspris, har jag fått förmånen att ta hand om ett år och den fina tavlan får jag behålla.

Priset tillfaller den kvinnliga hundförare som under jaktprovssäsongen uppnått den högsta poängen på antingen utlyst eller rörligt jaktprov avlagt i Sverige.
Under säsongen 21-22 var jag den kvinna som tillsammans med Skarja som hade högst poäng (86) på det prov som också tog oss till Skallkungen20 April

I tisdags skjutsade vi alla valpar med skoter ut till en liten holme.
Själva skoterturen var inte särskilt populär men att hoppa runt i den stora skogen och upptäcka saker var desto roligare.
En av tikarna gjorde sitt bästa för att sabotera en myrstack, något som stackens innevånare inte blev särskilt förtjust över.
Det hela var väldigt tröttsamt så på vägen tillbaks sov nästan alla gott.14 april
Nu börjar det vara fullt upp med att ta hand om alla nio valpar som äter, pinkar och bajsar som om de vore minst 18 stycken.
I måndags var de ute för första gången en liten kort sväng och dagen efter blev det en längre stund utomhus.
Jag tog många foton och här är några av dem, vilken valp som är vilken vet jag inte riktigt.
Vi har satt på dem valphalsband i olika färger för att lättare hålla koll på vem som är vem.
Jag har skrivit vilken valp som har vilket halsband på deras egna sidor.


I november 2021 startade jag med Skarja (Skarjaks Guld-Stina) och Lempi (Mörönsyötin Ensi-Lempi) på jaktprov i skogarna utanför Vilhemina.
Förhållandena var allt annat än optimala för Skarja. Det var någon decimeter snöslask på marken och under dagen började det regna ganska mycket. Två fåglar som satt i tio minuter hittade Skarja och sen var det helt omöjligt att hitta en tredje fågel. Domaren ramlade i en bäck och det var tur att han inte förfrös sina händer innan vi var tillbaks vid bilen. Resultatet blev 70 poäng och ett andrapris.
Dagen efter hade snön tinat bort så det var lite bättre förutsättningar för Lempi som också hittade två fåglar. Först en tjädertupp ute på en myrholme som bestämde sig för att flyga efter några minuter. Den kom seglande över våra huvuden med Lempi efter sig och fortsatte bortåt. Sen hittade hon en fågel till (i träd?) som hon inte lyckades få koll på var den satt, men skällde med nöjaktig markering i tio minuter. Detta räckte till 60 poäng och ett tredejpris.

Två utställningar, efter ett jättelångt coronauppehåll, har vi också hunnit med.
Först i Boden där Lempi fick Exc i jaktklass och blev fyra i klassen. Skarja fick VG och Bina (Älgstigens Inka) deltog som veteran för första gången. Hon fick Ck och blev fjärde bästa tik.
En vecka senare var vi till ett mycket kallt Lycksele och där fick Skarja VG och Ylvis som nyss blivit åtta år deltog i sin första utställning som veteran. Han fick Ck och blev tredje bästa hane.

Nu hoppas vi på finnspetsvalpar då vi har parat både Lempi och Skarja.
Vi gjorde också ett misslyckat försök att para Flisa en sista gång. Vi får se om det blir ett nytt försök i sommar med detta.


Mörönsyötin Ensi-Lempi 2 år
2005
 2006
 2007 2008 2009 2010
2011
2012
2013
20142015
2016
2017
2018
2019
2020
2021